Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tokom ramazana: U više napada na nekoliko kontinenata ubijeno više od 350 civila

Preuzmite sliku

Tokom najodabranijeg muslimanskog mjeseca ramazana na nekoliko svjetskih kontinenata život je izgubilo 350 civila u svjetlu najnovijih napada militanata usmjerenih uglavnom protiv civila, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki akademik libanskih korijena Fawaz Gerges koji se u Londonu bavi ekspertizom politike na Bliskom istoku, međunarodnim odnosima te odnosom islama sa zemljama Zapada, tvrdi kako teroristička organizacija ISIS trenutno vodi “egzistencijalne borbe”.

“ISIS trenutno vodi egzistencijalne borbe. Budućnost te organizacije je na margini”, tvrdi Gerges.

Iako je mjesec ramazana za muslimane vrijeme za propagiranje mira i zajedništva, militanti su proteklih dana kroz više napada, od napada u Orlandu gdje je ubijeno 49 osoba 12. juna, 44 mrtvih u napadu na istanbulskom aerodromu 28. juna, 20 ubijenih 1. jula u napadu na restoran u Bangladešu, potom dva napada u Bagdadu 3. jula koja su odnijela živote skoro 200 civila, te samoubilačkom napadu u Medini 4. jula, ovaj mjesec iskoristili za poziv u takozvani “sveti rat”.

Gerges dodaje da položaji ISIS-a, koji su najčešće odgovorni za većinu smrtonosnih bombaških napada, slabe u Iraku i Siriji podjednako stoga su napadi njihovih pripadnika sve učestaliji.

Ibrahim Bayram, politički analitičar iz Bejruta tvrdi kao najnoviji napadi ISIS-a imaju za cilj rušenje ideje o tome da organizacija slabi.

“Na taj način ova grupa nastoji povećati kapacitet i privući više članova”, rekao je Bayram. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: