Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Times of Israel: Priznanje Kosova stopira selidbu ambasade Srbije u Jerusalim

Preuzmite sliku

Srbija neće ispuniti obećanje i preseliti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim ukoliko Izrael prizna nezavisnost Kosova, izjavio je neimenovani izvor blizak Vladi Srbije za “Times of Israel” i dodao da bi izraelsko priznanje nezavisnosti Kosova “uništilo” odnose ove države sa Srbijom.

“Moglo bi da se završi potpunim haosom, ukoliko ne bude kompromisa oko toga kakav će odnos Izrael na kraju imati prema Kosovu“, rekao je izvor “Times of Israela” koji je insistirao da da ostane anoniman.

Izvor je rekao da su diplomatski odsnosi sa Kosovom “jedna stvar”, a da je priznavanje nezavisnosti neke države “potpuno druga stvar” i istakao da bi izraelsko priznavanje Kosova “uništilo” odnose Srbije i Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u petaka da su Izrael i Kosovo odlučili da “uspostave pune diplomatske odnose između dvije zemalje”.

Izvor “Times of Israel” koji tvrdi da se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sreo nekoliko puta u posljednjih nekoliko dana, pa i nakon pregovora u Washingtonu istakao je da bi “neka vrsta diplomatskih odnosa” između Jerusalima i Prištine bila “prihvatljiva”, ali da to ne podrazumijeva priznavanje Kosova kao suverene države.

“Štaviše, takav potez Izraela bi naudio inače bliskim odnosima između Izraela i Srbije, i oni više nikada ne bi bili isti. To je jednostavno tako. Narod u Izraelu bi trebalo da shvata to”, rekao je izvor.

Upitan da li se Srbija prešutno složila da Kosovo i Izrael uspostave odnose, izvor je naglasio da su dvije strane potpisale odvojene dokumente.

“Dokument koji je Vučić potpisao ne govori ništa o izraelskom priznanju Kosova”, zaključio je izvor. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,