Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tim WHO-a putuje u januaru u Kinu radi istrage porijekla korona virusa

Preuzmite sliku

Međunarodna misija koju predvodi Svjetska zdravstvena orgaizacija (WHO) otputovat će u prvoj sedmici januara u Kinu kako bi istražili porijeklo virusa koji je pokrenuo pandemiju COVID-19, saopšteno je Reuters agenciji.

Sjedinjene Države koje su optužile Kinu da su sakrili opseg izbijanja virusa, pozvali su na “transparentnu” istragu pod vodstvom WHO-a.

Kina je prijavila prve slučajeve upale pluća nepoznatog uzorka 31. decembra u gradu Wuhanu u središnjoj Kini, te su potom zatvorili tržnicu za koju se vjeruje da je početna stanica virusa.

Tim od 12 do 15 međunarodnih stručnjaka sada se sprema da otputuju u Wuhan kako bi ispitali dokaze, uključujući ljudske i životinjske uzorke i nadovezati ih na svoje inicijalne studije.

Thea Fischer, danska članica tima rekla je da će otputovati odmah nakon Nove godine, te da će misija trajati šest sedmica, uključujući i dvije sedmice karantina po dolasku.

 • Glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević rekao je da tim radi na logističkim aranžmanima kako bi što prije otputovali u Kinu.

  Peter Ben Embarek, vodeći stručnjak WHO-a za životinjske bolesti, rekao je prošlog mjeseca da će članovi misije razgovarati sa radnicima na tržnici o tome kako su se zarazili virusom.

  “Ništa ne ukazuje na to da je ovo stvorio čovjek”, dodao je.

 • Kineski državni mediji naveli su ranije da je virus postojao u inostranstvu prije no što se pojavio u Wuhanu, pozivjući na prisutnost virusa u uvoznoj ambalaži smrznute hrane i naučne radove koji navode da je virus bio prisutan u Evropi i prošle godine.

  Pojedine zapadne zemlje izrazile su zabrinutost zbog kašnjenja u slanju međunarodnih stručnjaka.

  Prema posljednjim podacima američkog Johns Hopkins Univerziteta širom svijeta zaraženo je više od 73 miliona ljudi, od posljedica COVID-19 preminulo je više od 1,6 miliona osoba.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,