Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Thunberg poručila svjetskim čelnicima: “Iznevjerili ste nas”

Ukoravani što čine premalo, svjetski čelnici obećavali su jedan za drugim u Ujedinjenim nacijama da će učiniti više kako bi spriječili da zagrijavanje planete dostigne čak i opasnije nivoe.

Dok su davali obećanja na Samitu o klimatkoj akciji, oni su priznali da to nije dovoljno.  A čak i prije njihovih govora, tinejdžerska kliomatska aktivistica Greta Thunberg posramila ih je riječima: “Kako se usuđujete?”

“Sve je ovo pogrešno, ja ne bih trebala biti ovdje”, kazala je Thunberg, koja je prije više od godinu dana sama pokrenula protest pred švedskim parlamentom koji se pretvorio u globalne klimatske štrajkove svakog petka.

“Trebala bih se vratiti u školu s druge strane okeana. Vi, ipak, pristupate mladim ljudima nudeći im nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i djetinjstvo vašim praznim pričama”, kazala je.

“Na početku smo masovnog istrebljenja a sve o čemu vi pričate je novac. Iznevjerili ste nas”, dodala je Thunberg.

Kasnije su ona i 15 mladih aktivista podnijeli zvaničnu žalbu ogranku UN-a za zaštitu djece, navodeći da nedostatak akcije vlada krši njihova osnovna prava.

Američki predsjednik Donald Trump ismijavao je Thunberg na Twittteru, pišuči: “Ona izgleda kao veoma zadovoljna djevojčica koja se nada svijetloj i divnoj budućnosti. Tako lijepo za vidjeti!”, prenosi Associated Press. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje