Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Teža optužnica policajcu koji je gušio Floyda, neće se izvući ni ostala trojica

Preuzmite sliku

Glavni tužilac Minnesote Keith Ellison podići će težu optužnicu protiv bivšeg policijskog službenika Minneapolisa Dereka Chauvina za ubistvo Georgea Floyda, javlja CNN.

Sad već bivši policajac je sada optužen za ubistvo drugog stepena Georgea Floyda, a optužnica će biti podignuta i protiv ostala tri policajca koja su sudjelovala u incidentu, navodi se u twitu američke senatorice Amy Klobuchar.

Očekuje se da će službenu izjavu Ellison dati poslijepodne, po američkom vremenu, više od sedam dana nakon što je Floyd ubijen u Minneapolisu, što je izazvalo proteste širom zemlje koji pozivaju na prestanak policijskog nasilja nad crncima.

Chauvin, koji je držao pritisnuto koljeno u Floydov vrat gotovo devet minuta, ranije je bio optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena. Policajci Thomas Lane i J.A. Keung, koji su također držali Floyda, i četvrti policajac Tou Thao, koji je stajao u blizini ostalih, u početku nisu optuženi.

Provedene dvije obdukcije

Dvije obdukcije na Floydu utvrdile su da je umro nasilnom smrću.

Šefica policije Minneapolisa Medaria Arradondo otpustila je četvoricu policajaca i rekla da su sudionici u Floydovoj smrti. Floydova porodica i protestanti širom zemlje pozvali su ih da budu uhapšeni i osuđeni za ubistvo.

Benjamin Crump, advokat porodice Floyd, na Twitteru je objavio da je porodica zadovoljna novim optužbama.

“Vjerujem kako će policajci biti optuženi prije no što se građani oproste s Floydom”, zaključio je.

Policajci su rijetko optuživani zbog nasilja nad Afroamerikancima, a čak i u rijetkim slučajevima, porota ih nije osuđivala. Popis takvih slučajeva je dugačak, prenosi Index.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje