Ponedjeljak, 26. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Teška obuka turskih komandosa: Vezanih ruku, nogu i očiju na dnu mora (FOTO)

Zamislite da se vezanih ruku, nogu i očiju nalazite na dnu mora. Kako ćete preživjeti? Situacija, kakvu ne bismo poželjeli mnogi od nas, sastavni je dio obuke kroz koju prolaze pripadnici elitne jedinice komandosa.

Treća faza obuke Vojne akademije komandosa na planini u Egirdiru kod Isparte, koja važi za jednu od najtežih vojnih obuka na svijetu, obavljena je u Egejskom moru.

Polaznici obuke komandosa za potrebe Oružanih snaga Turske tokom vježbe koja je trajala četiri sedmice naučili su sve metode prevazilaženja prepreka u moru.

Budući komandosi su u tom okviru prošli tešku obuku u vještinama poput prsnog plivanja sa vojnom opremom, skakanja sa kule, plivanja pod vodom, ronjenja, ronjenja sa bocom, izrade splava, prevrtanje čamca i sl. Nakon obuke koja iziskuje fizičku i psihološku izdržljivost i većim dijelom se obavlja noću, izvedene su vježbe prema istinitim scenarijima.

Pored oficira i podoficira iz raličitih vojnih jedinica u Turskoj, koji se prijavljuju dobrovoljno, obuci prisustvuju i vojnici iz 16 zemalja.

Prva faza obuke koja traje 28 sedmica, “akcija na dubokom snijegu i ekstremnim hladnoćama”, obavljena je na planini Davraz kod Isparte. Druga faza obuke u djelovanju komandosa na kopnu izvršena je na prostoru površine 20 hiljada kilometara, na potezu koji obuhvata gradove Burdur, Antalya, Konya i Isparta.

Po završetku obuke u Izmiru, polaznici kursa će proći kroz obuku vazdušnih operacija u Kayseriju i time ostvariti pravo na stručni certifikat komandosa.

Pošto se obuka obavlja u vrlo teškim uslovima, u prve tri faze, od ukupno četiri faze obuke, eliminisano je 50 posto učesnika.(AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,