Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Terorist se u sudnici smijao i pokazivao simbol bijele nadmoći (FOTO)

Preuzmite sliku

Činio se vrlo smirenim i mnogo je vremena promatrao medije i advokate, prenosi novinarka Radija New Zealand Annekke Smith o 28-godišnjem Australcu i otkriva kako nije tražio kauciju

Po ulasku u sudnicu, piše novozelandski mediji, Brentin Tarrant, terorist iz Christchurcha je bio smiren, smijao se i na kraju fotoreporterima pokazao simbol ‘white power’ pokreta.

Među poginulima u terorističkom napadu desnog ekstremista na Novom Zelandu ima i djece, objavila je u subotu premijerka te države.

– Postalo je jasno da su mete ovog groznog napada bila i djeca, rekla je Jacinda Ardern novinarima u Christchurchu, mjestu napada na dvije džamije u kojem je zasad poginulo najmanje 49 ljudi.

 • U napadu je ozlijeđeno 39 ljudi, od kojih je 11 na intenzivnoj njezi, dodala je premijerka, istaknuvši kako i među njima ima djece.

  Pohvalila je hrabrost dvoje policajaca koji su svladali napadača koji je imao dvije puške u svom automobilu, naglasivši kako je jasno da je “imao namjeru nastaviti svoj napad”.

 • Policija je ranije tvrdila da su oba napada čin jednog napadača i objavila da je trebalo 36 minuta od prvog hitnog poziva do hapšenja.

  Ardern je stigla u Christchurch i susrela se s preživjelima i porodicama žrtava, poručivši kako prenosi poruke ljubavi i podrške u ime novozelandskog naroda.

  – Novi Zeland je ujedinjen u tuzi, kazala je.

 • Dodala je da će policija štititi džamije na Novom Zelandu dok se ne pokaže da je opasnost prošla.

  Napadač je ranije u subotu šutio pri čitanju optužbe.

  – Činio se vrlo smirenim i mnogo je vremena promatrao medije i advokate, prenosi novinarka Radija New Zealand Annekke Smith o 28-godišnjem Australcu i otkriva kako nije tražio kauciju ili da mu se krije ime. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje