Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Talibani tvrde da pod njihovom vladavinom u Afganistanu više neće biti proizvodnje opijuma

Preuzmite sliku

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid tvrdi da se pod njihovom vladavinom u Afganistanu droga neće proizvoditi te da je to bilo zabranjeno i dok su ranije vladali.

“Garantujem da se u Afganistanu više neće proizvoditi droga. Kada smo prije bili na vlasti, uzgoj opijuma uopće nije postojao. Tokom kasnijih vlasti taj uzgoj je bio velik. Mi smo protiv i toga više neće biti. Neće više biti ni krijumčarenja drogom“, poručio je.Kako je kazao talibanski glasnogovornik, mnogi mladi Afganistanci koriste narkotike i žali zbog toga. Zatražio je i međunarodnu pomoć u suzbijanju proizvodnje narkotika.

BBC je naveo podatke američke vlasti, a prema kojima je tokom talibanske vladavine od 1998. do 2000. proizvodnja opijuma proširena sa 41.000 hektara na 64.000 hektara zemljišta. Ova proizvodnja najviše se širila u provinciji Helmand, a u kojoj je 39 posto od ukupne svjetske proizvodnje opijuma.

Prema navodima Sjedinjenih Američkih Država, talibani su se finansirali kroz oporezivanje ove proizvodnje, ali su i sami učestvovali u proizvodnji i trgovini. Međutim, 2000. su zabranili proizvodnju u područjima koja su bila pod njihovom kontrolom.

Ujedinjene nacije su u maju 2001. izvijestile da je u potpunosti iskorijenjena proizvodnja opijuma u talibanskim područjima. No, to nije dugo trajalo. Već u narednim godinama, kada je talibanska vlast svrgnuta, ponovo se počela povećavati proizvodnja.

Afganistan je najveći proizvođač opijuma na svijetu, a koji se može preraditi u heroin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje