Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Talibani su danas uveli jednu od najoštrijih restrikcija ženama u Afganistanu

Preuzmite sliku

Talibani su u subotu uveli jednu od najoštrijih restrikcija Afganistankama otkako su preoteli vlast, naređujući im da nose burku koja ih pokriva od glave do pete dok se pojavljuju u javnosti.

Tvrdokorni pokret povratio je kontrolu nad zemljom u augustu prošle godine, obećavajući blažu vladavinu nego kada su posljednji put bili na vlasti između 1996 i 2001., i kada su njihovu vladavinu obilježila kršenja ljudskih prava.

Oni su, međutim, već uveli niz ograničenja ženama – zabranjujući im rad u brojnim vladinim institucijama, srednje obrazovanje i da putuju same izvan svojih gradova u Afganistanu.

Danas je afganistanski vrhovni vođa i talibanski čelnik Hibatullah Akhundzada objavio stroga pravila oblačenja za žene dok borave u javnosti.

– One bi trebale nositi čadore (burke od glave do pete) jer je to tradicionalna odjeća kojom se poštuju naše vrijednosti – navodi se u dekretu u njegovo ime koji su objavile talibanske vlasti na ceremoniji u Kabulu.

– Žene koje nisu previše stare ili mlade moraju pokriti lice, izuzev očiju, po odredbama šerijata, u cilju izbjegavanja provokacija kada susreću muškarce koji nisu mahram (odrasla bliska muška rodbina) – navodi se u dekretu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,