Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Talibani počeli preuzimati kontrolu nad Kabulom i javnim zgradama

Preuzmite sliku

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid saopćio je da su počeli preuzimati kontrolu nad gradom i javnim zgradama nakon što su vladine snage napustile glavni grad Afganistana Kabul, javlja Anadolu Agency (AA).

Mujahid je na Twitter nalogu naveo da su željeli mirno zauzeti glavni grad i stoga nisu upotrijebili silu, ali su vladine snage napustile to područje i evakuisale zgrade.

Napominjući da su počeli preuzimati kontrolu nad centrom i javnim zgradama kako bi spriječili moguće incidente i pljačku, Mujahid je poručio da će “garantovati sigurnost u gradu”.

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani napustio je zemlju avionom koji je poletio sa aerodroma u Kabulu.

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su danas počeli ulaziti i u rubna naselja glavnog grada Afganistana Kabula.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuira osoblje ambasade.

Talibani također oslobađaju zatvorenike u zatvorima Bagram i Pul-e-Charkhi.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid na Twitteru je ranije danas poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula. Iz afganistanske vlade su također saopćili da počinju pregovore o mirnoj predaji vlasti prelaznoj upravi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,