Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Talibani osvojili tri grada na sjeveru Afganistana

Preuzmite sliku

Talibani su preuzeli kontrolu nad tri grada na sjeveru Afganistana i nastavljaju da napreduju u borbama sa Bezbedonosnim snagama u zemlji.

Britanski BBC javlja da su pod kontrolom talibana gradovi Kunduz, Sare Pul i Talokan, što znači da su od kraja prošle sedmice pobunjenici zauzeli pet regionalnih centara.

Talibani su saopćili da nema dogovora o primirju s vladom. Njihov portparol, kako prenosi BBC, upozorio je protiv daljih intervencija SAD i saveznika dok je govorio za Al Jazeeru u njedelju.

Militanti napreduju u sukobima u posljednjih nekoliko nedjelja. Nakon što su osvojili velike dijelove zemlje, sada uzimaju veće regionalne centre i gradove, podsjeća BBC.

Tri grada na sjeveru su pala pod kontrolu talibana za svega nekoliko sati u nedjelju, a jedan od stanovnika Kunduza je situaciju opisao kao “potpuni haos”.

Afganistanska vlada je u međuvremenu saopćila da se njihove snage bore da ponovo zauzmu ključne tačke.

Hiljade ljudi je napustilo svoje domove od početka ofanzive talibana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Borbe se vode i u provinciji Herat na zapadu Afganistana, te u gradovima Kandahar i Laškar Gah na jugu zemlje.

Nasilje je eskaliralo širom Afganistana nakon što su američke i međunarodne snage iz drugih zemalja počele s povlačenjem vojnika nakon 20 godina vojnih operacija.

Američka ambasada u Afganistanu osudila je “nasilnu novu ofanzivu talibana na gradove” i istakla da je neprihvatljivo prisilno nametanje vladavine te grupe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,