Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Talibani osudili američki napad u kojem je ubijen lider Al-Kaide Ayman al-Zawahiri

Preuzmite sliku

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid osudio je američki napad u glavnom gradu Afganistana, Kabulu, u kojem je, kako je potvrdio američki predsjednik Joe Biden, ubijen lider Al-Kaide Ayman al-Zawahiri, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, napad na kuću u naselju Sherpur u centru Kabula u nedjelju ujutro izveden je uz pomoć bespilotne letjelice.

Vezano | Joe Biden potvrdio: Vođa Al-Qaide Ayman al-Zawahiri ubijen u napadu američke bespilotne letjelice

Osuđujući napad, Mujahid je rekao da se radi o kršenju međunarodnih principa i sporazuma iz Dohe postignutog 2020. između SAD-a i talibana o povlačenju stranih snaga iz Afganistana.

Nije komentarisao smrt Zawahirija.

Zawahiri je duže vrijeme uspijevao izbjeći američke napore da ga ubiju ili zarobe. On je od 2011. predvodio grupu koje je SAD proglasio terorističkom, kada su američke snage u Pakistanu ubile osnivača Al-Kaide Osamu bin Ladena.

Američki napad dogodio se u nedjelju rano ujutro po lokalnom vremenu i ciljao je na sigurnu kuću u centru Kabula u koju su se Zawahiri, njegova supruga, kćer i unuci preselili ranije ove godine, rekao je visoki zvaničnik administracije koji je informisao novinare pod uslovom da ostane anoniman.

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova talibanske administracije navedeno je da je došlo do raketnog napada na praznu kuću u distriktu Sherpur, ali da nije bilo žrtava.

Potvrđujući da je Zawahiri ubijen u zračnom napadu u Afganistanu, američki predsjednik Joe Biden rekao: “Pravda je zadovoljena, a ovog terorističkog vođe više nema. Večeras smo ponovo jasno stavili do znanja da bez obzira na to koliko dugo traje, bez obzira gdje se sakrijete, ako ste prijetnja našem narodu, Sjedinjene Države će vas pronaći”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje