Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Talibani najavili desetodnevno primirje s američkom i afganistanskom vojskom

Talibani će implementirati desetodnevno primirje s američkom vojskom, smanjit će nasilne incidente s afganistanskim snagama i razgovorat će s afganistanskim vladinim zvaničnicima ukoliko u pregovorima u Dohi postignu dogovor s američkim pregovaračima, navela su dva izvora.

Ako se sporazum zaključi, to bi moglo oživjeti nade za dugoročno rješenje sukoba u Afganistanu, javlja Reuters.

Talibanski i američki pregovarači sastali su se u srijedu i četvrtak kako bi razgovarali o potpisivanju mirovnog sporazuma, izjavio je glasnogovornik talibanskog ureda u Kataru. Razgovori su bili “korisni” i trajat će nekoliko dana, izjavio je ranije u petak glasnogovornik Suhail Shaheen.

Američki predsjednik Donald Trump prekinuo je pregovore o zaustavljanju i okončanju 18-godišnjeg rata u septembru nakon što je jedan američki vojnik ubijen u napadu militantne grupe.

Oni su nastavljeni, ali su opet prekinuti u decembru nakon što su talibani izveli samoubilački napad na američku bazu u blizini Kabula, pri čemu su poginula dva civila.

Dva izvora bliska tom pitanju izjavila su u srijedu za Reuters da se najviše vodstvo talibana sada složilo da implementira 10-dnevno primirje s američkim trupama nakon što je sporazum potpisan u Dohi, te da “smanji” napade na afganistansku vladu.

Viši talibanski zapovjednik rekao je da su “Sjedinjene Države htjele da objavimo primirje tokom mirovnih pregovora koje smo odbili. Naša šura (vijeće) je pristalo na trajni prekid vatre onog dana kada bude potpisan mirovni sporazum.” (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,