Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tajvan odgovorio na kineske vježbe postavljanjem raketnih sistema

Preuzmite sliku

Tajvan je poslao avione i brodove za praćenje kineskih vježbi, objavilo je tamošnje ministarstvo odbrane.

Tajvansko ministarstvo obrane saopćilo je u petak da je otočna vojska poslala avione i brodove i postavila kopnene raketne sisteme za nadzor brodova i aviona koji su nakratko prešli središnju liniju Tajvanskog tjesnaca, izvještava Reuters.

Kina je u četvrtak ispalila više projektila na vode koje okružuju Tajvan.

Ministarstvo odbrane kasnije je priopćilo da su projektili bili visoko u atmosferi i da nisu predstavljali prijetnju. Nije dao detalje o njihovim putanjama leta, navodeći zabrinutost obavještajnih službi.

Neki stanovnici Taipeija, uključujući gradonačelnika Ko Wen-jea, osudili su vladu što nije poslala upozorenje za ispaljene projektile. Međutim, neki stručnjaci vjeruju da je to možda učinjeno kako bi se izbjeglo dizanje panike.

“Suprotstavio se učinku psihološkog ratovanja kineske komunističke partije”, rekao je Mei Fu-shin, američki analitičar za Reuters. “Šok i strah nisu bili onoliki koliko su mogli biti.”

Predsjednica Tajvana, Tsai Ing-wen, pozvala je stanovnike da ostanu mirni, rekavši u objavi na Facebooku u petak da je “vlada pripremila kompletan odgovor i vojska daje sve od sebe da odgovori, što će definitivno osigurati sigurnost ljudi”. “Budite sigurni, ostanite mirni i živite normalno.” (Tportal)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,