Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tajland dekriminalizirao kratom, biljni lijek protiv bolova

Preuzmite sliku

Tajland je u utorak dekriminalizirao kratom, tropski list koji se dugo koristio kao biljni lijek, a koji su neki zdravstveni regulatori u cijelom svijetu kritizirali kao potencijalno nesiguran.

Kratom, naučni naziv Mitragyna speciosa, dolazi iz porodice kafe, i stoljećima se koristi u jugoistočnoj Aziji i Papui Novoj Gvineji zbog ublažavajućih učinaka na bolove i blago stimulirajućih efekata.

Postao je sve popularniji u Sjedinjenim Državama, gdje je Uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorila na njegovu upotrebu, navodeći rizik od ovisnosti i zloupotrebe.

Promjena tajlandskog zakona znači da će “šira javnost moći legalno konzumirati i prodavati kratom”, rekao je glasnogovornik vlade Anucha Burapachaisri u saopćenju, dok će više od 1.000 zatvorenika osuđenih za djela povezana s trgovinom kratom biti oslobođeno.

Studija Tajlandskog instituta za razvoj procijenila je da će dekriminalizacija kratoma vlastima uštedjeti oko 1,69 milijardi bahta (50 miliona dolara) u troškovima kaznenog progona.

Kratom stimulira iste receptore mozga kao morfij, iako s mnogo blažim učincima, a na Tajlandu se uglavnom koristi na dubokom jugu, gdje ga radnici koriste za ublažavanje boli nakon fizičkog rada.

Nije podlijegao međunarodnim ograničenjima, iako je Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca objavila da ispituje treba li razmotriti kontrolu nad kratomom.

Phil Robertson iz Human Rights Watcha rekao je da je dekriminalizacija kratoma – koji je porijeklom iz Tajlanda, Malezije, Indonezije i Papue Nove Gvineje – dobrodošla .

“Ozakonjenje kratoma na Tajlandu okončava nasljeđe kriminalizacije, jer se kratom dugo koristio u tradicionalnim, ruralnim zajednicama u zemlji”, rekao je Robertson za AFP.

U Indoneziji je kratom legalan, ali njegov status se preispituje, a neki političari traže da se zabrani.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje