Nedjelja, 28. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

SZO izdao preporuku da potvrda o vakcinaciji ne bude uslov za međunarodna putovanja

Preuzmite sliku

Krizni štab Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) objavio je preporuku za 194 članice da kao isključivi uvjet za međunarodna putovanja ne traže potvrdu o COVID vakcinaciji te ih je pozvao da prihvate sve vakcine protiv koronavirusa koje je SZO odobrio za vanrednu upotrebu, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus predsjedavao je devetim zasjedanjem Kriznog štaba koje je u Ženevi održano prije četiri dana, a sa značajnim zakašnjenjem danas su objavljene i preporuke tog tijela.

U pisanom saopštenju Kriznog štaba SZO-a se navodi da pandemija COVID-19 i dalje ugrožava zdravlje ljudi u svijetu i da je i dalje na sceni vanredno stanje koje zahtijeva koordiniranu međunarodnu reakciju.

Krizni štab u preporukama od vlasti država članica SZO-a traži da za međunarodna putovanja kao jedini uvjet ne traže potvrdu o COVID vakcinaciji. Kao razlog takve preporuke navode ograničen pristup vakcinama i nepravednu distribuciju vakcina.

U januaru je Krizni štab SZO-a također izglasao preporuku da se za međunarodna putovanja ne uvodi obavezni COVID pasoš o vakcinaciji. Štab je također pozvao članice da odobre sve anticovid vakcine za koje je SZO izdao upotrebne dozvole u vanrednim situacijama.

SZO je do sada odobrio upotrebu vakcina protiv koronavirusa koje proizvode kompanije Pfizer/BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Indijski institut za serume (SII), južnokorejska Astra ZenecaBio, Moderna, Janssen, Sinopharm i Sinovac, a u naredna 24 sata je najavljeno izdavanje odobrenja i za vakcine Covaxin, koje proizvodi indijska kompanija Bharat Biotech.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,