Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na prevare tokom pandemije korona virusa

Preuzmite sliku

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da se kriminalci sve češće predstavljaju kao zvaničnici WHO-a u namjeri da izvuku informacije ili novac od ljudi tokom globalne pandemije korona virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

‘Prevaranti koriste više načina predstavljanja, kao što su lažni telefonski pozivi, lažno predstavljanje putem e-maila ili društvenih mreža’, naglasio je u ponedjeljak Tarik Jašarević, portparol WHO-a.

Iz WHO-a su istakli da rade na identifikaciji i eliminisanju takvih pokušaja i da su upozorili lokalne vlasti. WHO je uspostavio internetsku stranicu kako bi se ljudima pomoglo u sprečavanju prevare tokom pandemije korona virusa.

‘Uvijek uzmite vremena da razmislite o zahtjevu za vaše lične podatke i da li je zahtjev odgovarajući’, poručio je Jašarević.

WHO je naglasio da njihovi službeni mailovi dolaze sa domene “who.int”.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju”. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 14.000 ljudi, a potvrđeno je preko 320.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,