Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svijetu prijeti katastrofa: Napušteni tanker je tempirana bomba

Preuzmite sliku

Napušteni tanker sa oko 160 miliona litara nafte godinama pluta u Crvenom moru

Stručnjaci upozoravaju da bi moglo da dođe do eksplozije, prenosi Jutarnji.hr.

Tanker pluta obalama Jemena, a ako dođe do eksplozije, to će biti najveća takva katastrofa u istoriji, piše Guardian. Trenutno je najveći problem što je Jemen blokiran ratom u toj državi, a do tankera žele da dođu i jemenska međunarodno priznata vlada, ali i pobunjeni jemenski Huti.

Brod se nalazi nekoliko kilometara od luke Ras Isa na Crvenom moru, a sukobljene strane za potencijalnu katastrofu krive jedna drugu.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija žele da izvrše ekspediciju kako bi se uvjerili u kakvom je stanju tanker jer se pretpostavlja da bi ubrzo mogao da korodira, što bi moglo da dovede do izlivanja velike količine nafte u more ili još gore, eksplozije. Prema riječima humanitarnog koordinatora UN-a, Marka Lowcocka, Huti su stručnom timu te organizacije prošle nedjelje zabranili pristup.

Katastrofu koja prijeti bi zagadila ogromno područje i izazvala teške posljedice za cijeli ekosistem. Količina nafte koja bi završila u moru četiri je puta veća od ekološke katastrofe 1989. kada se izlio britanski tanker Exon, koja se do danas smatra najgorom čovjekom izazvanom katastrofom u ljudskoj istoriji.

U Crvenom more živi više od 600 koralnih i ribljih vrsta te drugih morskih stvorenja. Sve vrste bi se suočile sa izumiranjem, upozoravaju zabrinuti stručnjaci. Objavljen je i video koji ukazuje na opasnost od katastrofe.

Nafta koja se nalazi na brodu vredi oko 80 miliona dolara, a Huti traže od jemenskih vlasti garancije da će zarada od nafte pripasti njima, piše engleski The Guardian.

Tanker Safer nosi 34 tanka sirove nafte različitih dimenzija, a pun kapacitet mu je čak oko 480 miliona litara. Brod nije u funkciji od marta 2015, otkako je područje u kojem je usidren kontrolišu huntski pobunjenici. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje