Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svijet sprema pomoć Libanu nakon tragedije

Preuzmite sliku

Nakon što je objavljeno kako je najmanje 50 osoba poginulo, a više od 2.700 ranjeno i povrijeđeno u ogromnoj eksploziji koja je pogodila libansku prijestolnicu Bejrut, iz cijelog svijeta dolaze poruke podrške ovoj bliskoistočnoj državi, kao i ponude pomoći.

Sinoć su katarske vlasti obećale hitnio slanje poljskih bolnica Libanu kako bi se pomoglo pri zbrinjavanju ogromnog broja ranjenih i povrijeđenih. Tokom telefonskog razgovora sa libanskim predsjednikom Michelom Aounom, katarski emir Sheik Tamim bin Hamad Al-Thani izrazio je saučešće i poželio „brz oporavak povrijeđenih“, prenosi katarska novinska agencija QNA.

Sa Aounom se telefonom čuo i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan koji je, kako javlja agencija Anadolija pozivajući se na turski Ured za komunikacij, izrazio saučešće povodom stradanja ljudi u eksploziji u Bejrutu, a povrijeđenima je zaželio brz oporavak. Turski lider je rekao kako je njegova država spremna pružiti humanitarnu podršku Libanu na svim poljima, prvenstveno zdravstvenom.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je njegova zemlja spremna pružiti svu moguću podršku i pomoć Libanu i Bejrutu nakon ogromne eksplozije u lokalnom lučkom području.

Izraelski posredni kanali

Šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian izjavio je večeras da je Francuska „uz Libance“ i spremna je pružiti pomoć poslije velike eksplozije u Bejrutu, javila je agencija AFP.

Francuski predsjednik Emmanule Macron je na Twitteru objavio kako je njegova država već poslala prvi kontigent pomoći Libancima.

„Francuska je uz Liban. Uvijek. Francuska pomoć i resursi su već na putu ka Libanu“, napisao je on.

Izraelske vlasti su ponudile humanitarnu pomoć Libanu preko stranih kanala pošto dvije države nemaju diplomatske veze

Premijer Libana Hassan Diab najavio je za sutra dan nacionalne žalosti za žrtve eksplozije koja je sravnila sa zemljom veći dio luke Bejruta i oštetila mnoge zgrade u libanskom glavnom gradu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,