Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svijet postaje sve topliji: 2020. će biti druga najtoplija godina u historiji mjerenja

Preuzmite sliku

Prosječna globalna temperatura u 2020. na putu je da postane jedna od tri najviše u historiji, kažu u WMO-u sa sjedištem u Ženevi.

Dio godine od januara do oktobra bio je najtopliji u Evropi od početka mjerenja, objavila je u srijedu UN-ova meteorološka agencija (WMO) i procijenila da bi globalno gledajući 2020. mogla biti druga najtoplija godina u historiji mjerenja.

Među ostalim dijelovima svijeta koji su registrovali značajne vrućine su jugozapad SAD-a, sjeverni i zapadni dijelovi Južne Amerike, dijelovi srednje Amerike i neke kineske regije, navodi se u preliminarnom izvještaju agencije.

Prosječna globalna temperatura u 2020. na putu je da postane jedna od tri najviše u historiji, kažu u WMO-u sa sjedištem u Ženevi.

Štoviše, stručnjaci procjenjuju da bi 2020. mogla biti druga najtoplija godina, iza 2016., od početka mjerenja 1850.

Prosjek za godinu u toku je oko 1,2 stepena veći u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Više od 80 posto svjetskih mora zabilježilo je barem jedan toplotni val u 2020., a na Arktiku je količina morskog leda između jula i oktobra bila historijski niska, piše u izvještaju.

Koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi bila je najveća u 2019., a u 2020. se dodatno povećala uprkos očekivanjima da bi mogla pasti zbog zatvaranja ekonomije uslijed pandemije korona virusa.

Države su se Pariškim klimatskim sporazumom obavezale smanjiti zagrijavanje na 1,5 stepeni,. vrijednosti iznad koje nastupaju katastrofalne promjene klime, upozorili su stručnjaci.

WMO će cjelovite podatke objaviti u martu 2021. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje