Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svijet obišla fotografija marinca koji, usred haotične evakuacije u Kabulu, u naručju drži dojenče

Preuzmite sliku

Nije poznato kako je beba dospjela u ruke marinca koji služi u 24. Izviđačkoj jedinici (MEU) sa sjedištem u Sjevernoj Karolini

Dok talibani nastavljaju sijati strah i haos u Afganistanu, svijet je obišla fotografija američkog marinca koji u rukama drži malenu bebu spašenu iz pakla Kabula i gleda je sa smiješkom.

Fotografiju su na društvenim mrežama objavile američke vojne vlasti, a navodno je nastala na aerodromu u Kabulu, trenutno najhaotičnijem mjestu u tom gradu. Otamo svakog dana pokušavaju pobjeći brojni strani državljani, ali i Afganistanci koji se boje progona u svojoj zemlji.

Nije poznato kako je beba dospjela u ruke marinca koji služi u 24. Izviđačkoj jedinici (MEU9) sa sjedištem u Sjevernoj Karolini.

Deseci korisnika Twittera uskoro su podijelili fotografiju koja ih je raznježila, ulivši nadu da u paklu rata ima dobrih vijesti i humanosti.

– Pripadnici vojske su ono najbolje među nama. Bože, blagoslovi ih i neka se sigurno vrate kući – napisao je jedan korisnik.

– Suze su mi krenule zbog ove fotografije. Pogledajte njegovo brižno lice puno ljubavi – dodao je drugi.

U sveopćem haosu i metežu koji je nastao nakon zauzimanja vlasti u Afganistanu od strane talibana, mnoge su majke dodavale svoju djecu preko žičane ograde vojnicima kako bi se barem djeca spasila, znajući da one koji ostanu u Afganistanu ne očekuje nimalo sretna sudbina.

Prizori s kabulskog aerodroma proteklih su dana šokirali svijet, očajni Afganistanci prvog su se dana čak i penjali na točkove aviona C-17 koji je trebao poletjeti sa čak 823 putnika, od čega najmanje 185 djece, i evakuirati ih iz Afganistana, pri čemu je bilo i poginulih. Yahoo News podsjeća kako se Afganistancima govoro nemoguće probiti kroz talibanske barikade, a to teško polazi za rukom i stranim državljanima, iako imaju sve potrebne papire za let i napuštanje zemlje.

Majka predala bebu marincu preko bodljikave žice

Nije poznato je li riječ o istom djetetu sa gore spomenute fotografije, no internetom se širi i potresan video snimak u kojoj američki marinac preko žice uzima maleno dijete iz ruku majke koja ga preklinje da joj spasi dijete.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je marincima rečeno da je neimenovana beba bolesna i da je od njih zatražena pomoć.

“Roditelj bebe zamolio je marince da paze na bebu jer je bolesna. Marinac ju je odveo u norvešku bolnicu, koja se nalazi na aerodromu. Nakon tretmana, beba je vraćena porodici“, rekao je, javlja Al Jazeera Balkans.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,