Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Švicarci, Srbi, Iračanin i Hrvat krivotvorili Covid potvrde i zaradili milione

Preuzmite sliku

Po četvorica Srbina i Švicaraca te Hrvat i Iračanin u starosti od 20 do 30 godina uhapšeni su u Švicarskoj zbog sumnje da su prodavali lažne Covid potvrde o vakcinisanju.

Zaradili su milione. Prevara je otkrivena u decembru u švicarskom kantonu St. Gallen. Ukupno je deset osoba uhapeno u opsežnoj istrazi švicarske policije, prenosi Dnevnik.hr.

Hrvat, Iračanin i po četvorica Srba i Švicaraca u dobi od 20 do 30 godina uhapšeni su, a njihove kuće i stanovi su pretraženi. Zatražen je istražni zatvor za sedmoricu osumnjičenih, a trenutno su tri osobe u pritvoru. Dio osumnjičenih su djelatnici raznih centara za testiranje. Tereti ih se da su zloupotrijebili položaj kako bi izdali lažne Covid potvrde. Također, drugima su prodavali svoje podatke za prijavu u sustav kako bi dobili lažne Covid potvrde.

Za sada se govori o više od 9000 izdanih lažnih Covid potvrda, među njima je oko 8000 potvrda o vakcinisanju, a ostale su potvrde o testiranju. “Kupci” su potvrde plaćali u iznosima od 300 do 800 franaka, pa se, prema prvim podacima, radi o milionima franaka. Vlasti očekuju da će procesuirani biti i oni koji su kupovali potvrde. Nekolicina ih je odlučila policiji dati informacije o prevarantima kako bi se izvukli sa znatno manjom kaznom, piše FM1Today.

Istraga je počela još početkom prosinca kad je Zdravstveni odjel kantona dobio informaciju o nezakonito izdanim potvrdama o vakcinisanju. Odjel je državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv dvije osobe, a istragu je pokrenula i kantonalna policija. Otvoreno je više istraga tokom kojih je identificirano više osoba koje su umiješane u prodavanje lažnih Covid potvrda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,