Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Svemirski brod SpaceX danas uspješno sletio na Međunarodnu svemirsku stanicu

Preuzmite sliku

Svemirski brod SpaceX s dvojicom američkih astronauta, ruskim kozmonautom i astronautom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u petak je uspješno pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu u 06:40, gotovo 25 sati nakon što je lansiran iz NASA-ina svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

U ponedjeljak je lansiranje otkazano tri minute prije polijetanja zbog tehničkih problema. Nakon otkazivanja misije začepljeni filter je zamijenjen, sistem pročišćen, a potom su počele pripreme za novo lansiranje, prenosi Telegram.hr.

Zadaća četveročlanog tima je provesti više od 200 eksperimenata i tehnoloških demonstracija na svemirskoj stanici, u rasponu od istraživanja rasta ljudskih stanica u svemiru do kontrole zapaljivih materijala u mikrogravitaciji.

NASA-in program Artemis

Neka od istraživanja pomoći će da se utre put budućim dugim ljudskim ekspedicijama na Mjesec u sklopu NASA-ina programa Artemis, njegova nasljednika Apolla, objavila je američka svemirska agencija.

Posada ISS-a je odgovorna i za održavanje te za popravke na svemirskoj stanici, kao i za pripremu dolaska i odlaska ostalih astronauta i tereta.

Ovo je šesti put da SpaceX osigurava transport NASA-inih astronauta na ISS u posljednje tri godine otkako je milijarder Elon Musk počeo slati američke astronaute u orbitu u maju 2020. Od tada SpaceX transportira posade i teret za NASA-u na ISS, koristeći pritom svoju raketu Falcon 9 i kapsulu Dragon.

Svemirska saradnja SAD-a i Rusije

Posadu Crew-6 čine astronauti NASA-e Stephen Bowen i Warren Hoburg, astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan al-Nejadi te ruski kozmonaut Andrej Fedjajev. Sultan al-Nejadi (41), četvrti je astronaut iz neke arapske zemlje u historiji, odnosno drugi iz Emirata, ali je prvi koji će šest mjeseci provesti u svemiru.

Iako su napetosti između Washingtona i Moskve na najnižoj tački godinu dana od početka ruske ofenzive u Ukrajini, dvije zemlje očuvale su svemirski program razmjene koji omogućuje Rusima da prema ISS putuju letjelicom SpaceX, odnosno da američki astronauti onamo stižu ruskim raketama Sojuz.

Svemirska stanica jedno je od rijetkih područja saradnje SAD-a i Rusije.

Troje astronauta vraća se u Sojuzu

Tim Crew 6 na ISS-u je dočekalo sedam putnika svemirske stanice– tri člana NASA-ine posade, među kojima je i zapovjednica Nicole Aunapu Mann, prva Indijanka koja je poletjela u svemir, zajedno s tri Rusa i jednim japanskim astronautom.

Njih sedmero misiju bi trebalo završiti i stanicu napustiti ovaj mjesec. Četiri osobe će se vratiti u SpaceX Dragonu, kojim su se u oktobru dovezli u orbitu, a troje će se vratiti kući u ruskoj svemirskoj letjelici Sojuz koja je prošle sedmice na ISS letjela prazna da bi zamijenila onu na kojoj je došlo do curenja rashladne tekućine dok je bila ‘usidrena’ na stanici u decembru. (Telegram.hr).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,