Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Švedsko-iranski državljanim osuđen na smrt u Iranu, pogubljenje 21. maja

Preuzmite sliku

Švedsko-iranski državljanin osuđen na smrt u Iranu pod optužbom za špijuniranje u korist izraelske obavještajne službe, bit će pogubljen u ovom mjesecu, javila je u srijedu iranska poluzvanična novinska agencija ISNA.

Ahmadreza Djalali, doktor i istražitelj, uhapšen je 2016. tokom akademske posjete Iranu i bit će pogubljen 21. maja, javila je ISNA.

Taj izvještaj dolazi u vrijeme dok se Hamid Noury, bivši zvaničnik iranskog pravoduđa uhapšen od švedskih vlasti u 2019. pod opružbama za ratne zločine i kršenja ljudskih prava, suočava s kaznom doživotne robije.

Noury je optužen da je igrao glavnu ulogu u ubistvima političkih zatvorenika pogubljenih po vladinim naređenjima u zatvoru Gohardasht u Karaju u Iranu 1988.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah komeniralo vijest ISNA-e.

Po švedskom zakonu, sudovi mogu suditi švedskim državljanima i ostalima zbog zločina protiv međunarodnog prava počinjenim izvan zemlje.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je švedskog ambasadora u ponedjeljak kako bi izrazilo protivljenje Islamske Republike “neosnovanim i izmišljenim optužbama koje je švedski tužilac iznio protv Irana tokom sudskog postupka protiv Nourija”, javila je ISNA u ranijoj vijesti, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje