Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sve zbog gradnje zida sa Meksikom: SAD raznio drevno indijansko groblje

Preuzmite sliku

Građevinski radnici raznijeli su drevno indijansko groblje u Arizoni kako bi na njegovom mjestu mogli postaviti američko-meksički granični zid.

Američke vlasti potvrdile su da je u prirodnom rezervatu Organ Pipe Cactus National Monument, koji je priznao UNESCO, provedeno “kontrolisano miniranje“.


“Radi se o svetogrđu”

Raul Grijalva, demokratski zastupnik, rekao je da se radi o svetogrđu i da vlasti nisu o ovome konsutovale vladajuće tijelo plemena Tohono O'odham, piše Index.hr.

Ekološke organizacije već neko vrijeme upozoravaju na štetu koja se ovom gradnjom nanosi podzemnim vodama, ali i migraciji divljih životinja u pustinjskoj regiji oko 185 km zapadno od Tucsona.

Dužnosnici kažu da je prema projektu na području nacionalnog parka predviđena izgradnja zida visine 9 metara na potezu od oko 90 kilometara, piše BBC.

Ned Norris Jr., predsjedavajući plemena Tohono O'odham, rekao je da ovo područje  njegovo pleme “naseljava od davnina”.

“Ovdje se nalaze naši preci. Oni su predstavnici toga što mi jesmo kao pleme i naša je obaveza, naša je dužnost, učiniti sve što je potrebno da to zaštitimo”, napomenuo je Norris Jr.

Krši li time Trumpova administracija zakone?

Prema internom izvještaju službe Nacionalnog parka koje je objavio Washington Post, Trumpova administracija bi mogla u rezervatu Organ Pipe tokom izgradnje graničnog zida uništiti dvadeset arheoloških nalazišta.

Ima na to zakonsko pravo zbog zakona REAL ID iz 2005. godine koji saveznoj vladi daje pravo zaobilaženja onih zakona koji su u sukobu s američkom politikom nacionalne sigurnosti. Pri projektu izgradnje zida Bijela kuća odrekla se nekoliko desetaka zakona, uključujući one koji štite indijanska groblja, ugrožene vrste i okoliš. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,