Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Susret saveznika: Vladimir Putin u posjeti Siriji, sastao se s Assadom

Vladimir Putin sastao se s Basharom al-Assadom u Damasku u utorak, u drugoj posjeti ruskog čelnika Siriji otkako je Moskva odlučno intervenisala na strani sirijskog predsjednika u građanskom ratu u toj zemlji.

Posjeta dolazi u vrijeme pojačanih regionalnih napetosti, kada je drugi veliki Assadov saveznik, Iran, saopćio da će izvesti odmazdu protiv Sjedinjenih Država zbog ubistva iranskog generala.

Qassem Soleimani, koji je bio jedna od ključnih ličnosti u sirijskom građanskom ratu i arhitekta iranskih vojnih operacija na Bliskom istoku, upravo je bio stigao u Irak iz Sirije kada je ubijen u napadu američkog drona na bagdadskom aerodromu.

  • Ruska i iranska podrška pomogli su Assadu da povrati skoro sve teritorije od pobunjenika koji pokušavaju da ga svrgnu tokom građanskog rata koji je počeo prije skoro devet godina.

    Putin je poručio Assadu da je mnogo učinjeno na obnovi sirijske državnosti, dok je Assad zahvalio Putinu za povratak mirnog života u Siriji, javila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na Kremlj. Putin će obići nekoliko vojnih postrojenja tokom posjete Siriji, dodaje agencija.

    Sirijska državna novinska agencija SANA objavila je fotografiju nasmijanog Putina kako se rukuje s Assadom i navela je da su oni slušali vojnu prezentaciju zapovjednika ruskih snaga u Siriji.

    Putin je posljednji put bio u Siriji u 2017. kada je posjetio rusku zrakoplovnu bazu Hmeymim, prenosi Reuters. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje