Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Superjahta povezana s ruskim milijarderom misteriozno se pojavljuje u Hong Kongu

Preuzmite sliku

Megajahta povezana sa sankcionisanim ruskim oligarhom bacila je sidro u Hong Kongu, usred napora Zapada da oduzme luksuznu imovinu ruske elite u savezničkim lukama dok se rat u Ukrajini odugovlači, piše CNN.

Nord, jahtu dugu skoro 142 metara za koju se kaže da je jedna od najvećih na svijetu, primijetio je CNN u petak u vodama Hong Konga, samo nekoliko minuta od centra grada. Procjenjuje se da brod vrijedi najmanje 500 miliona dolara i vjeruje se da pripada Alekseju Mordashovu, industrijskom milijarderu, prenosi Tuzlanski.ba.

Od petka popodne, Nord je viđen kako vijori rusku zastavu, sa imenom njegove matične baze, “Vladivostok”, isklesanim na krmi. Nekoliko ljudi, očigledno članova posade obučenih u uniforme, primijećeno je na palubi broda.

Mordashov je jedan od najbogatijih ruskih milijardera, s procijenjenom neto vrijednošću od 18,7 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu.

Tajkun je predsjednik Uprave Severstala, ruskog čeličana i rudarskog giganta koji je prema posljednjim podacima imao 54.000 zaposlenih u 69 zemalja.

Američki State Department je u junu sankcionisao njega i Severstal, pored tri druge Mordašove kompanije, njegovu ženu i dvoje odrasle djece.

Mordashov je osporio sankcije protiv njega na evropskim sudovima. U maju je tvrdio da bi sud EU trebao poništiti odluku o njegovom dodavanju na listu kažnjenih zbog ruske invazije na Ukrajinu , prema podacima Evropske unije.

„Nemam apsolutno nikakve veze sa pojavom trenutne geopolitičke tenzije i ne razumijem zašto mi je EU uvela sankcije“, rekao je on ovog proljeća, na početku rata, prenosi TASS , ruska državna novinska agencija.

Hong Kong bi mogao pružiti neko utočište. CNN je u petak zatražio komentar, ali Ministarstvo mora u Hong Kongu reklo je da “neće komentarisati nijedan pojedinačni slučaj ulaska broda”.

Grad zahtijeva od vlasnika jahti u inostranstvu da dobiju dozvolu vlasti za ulazak, uključujući pokazivanje dokaza o osiguranju.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,