Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Student koji je prošvercao seriju Squid Game u Sjevernu Koreju osuđen na smrt

Preuzmite sliku

Koliko ste samo puta upalili Netflix i čitavu vječnost probirali po serijama i filmovima ne znajući šta gledati? Sigurno puno puta.

Međutim, vjerovatno nikada o tome niste razmišljali kao o nekakvoj privilegiji, zar ne? Za ljude u Sjevernoj Koreji konzumiranje bilo kakvog zapadnjačkog sadržaja, uključujući filmove, serije i muziku kažnjivo je zatvorom. Posljednja komunistička diktatura na svijetu ponovno je tema u zapadnjačkim medijima i to upravo radi serija. Iako radi njene zatvorenosti prema svijetu prosječna osoba o Sjevernoj Koreji zna vrlo malo ili ništa, tu i tamo iscuri neka informacija nad kojom se kolektivno šokiramo. Radio Free Asia nedavno je otkrio kako je student u Sjevernoj Koreji osuđen na smrt jer je prokrijumčario Netflixovu seriju Squid Game u zemlju. Student koji je kupio USB sa serijom dobio je doživotnu zatvorsku kaznu, dok je šestero drugih koji su je gledali s njim osuđeno na pet godina teškog rada. 

Direktor škole, njegova sekretarica i jedan učitelj su dobili otkaz te su izbačeni iz vladajuće stranke. U izvješću Radio Free Asia se navodi kako je jedan učenik uspio izbjeći kaznu jer, naravno, ima bogate roditelje koji su podmitili vlasti s 3000 dolara. Zvuči nevjerovatno, čak i za Sjevernu Koreju?

U državi u kojoj ne postoji internet (osim za Kim Jong-una), strogo je zabranjeno čitanje, gledanje i slušanje bilo čega izvan državne propagande, a konzumiranje nedopuštene, uglavnom američke i južnokorejske literature, filmova i serija kažnjivo je zakonom koji se zove “Zakon o uklanjanju reakcionarne misli i kulture” . Ovo je prvi puta da se Zakon provodi na mlađima od 18 i to smrtnom kaznom streljanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bureau culturel, Genève (@bureauculturel)

Akcija USB-om za slobodu Vjerovali ili ne, USB-ovi su vrijedna (ali i opasna) stvarčica za stanovnike Sjeverne Koreje. Mnogi građani imaju uređaje s USB priključcima i utorima za SD kartice stoga su ljudi koji su uspjeli napustiti Sjevernu koreju odlučili posvetiti svoj život slanju informacija, kulture i istine u svoju domovinu kako bi se suprotstavili stalnoj propagandi Kim Jong-una i otkrili istinu o vanjskom svijetu svojim bivšim sunarodnjacimna zarobljenima u režimu.

Flash Drives For Freedom je kampanja koja putuje svijetom nadahnjujući ljude da doniraju vlastite memorijske diskove. Prema podacima sa stranice, do sada je podijeljeno 100.000 USB-ova s 50 miliona sati materijala. Američke i južnokorejske knjige, filmovi, serije došle su do milion građana Sjeverne Koreje koji ih ilegalno konzumiraju, uprkos tome što mogu završiti u zatvoru na puno, puno godina.

USB diskovi se krijumčare u balonima ili u teretu kamiona koji prelaze granicu između Sjeverne Koreje i Kine. (miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje