Ponedjeljak, 28. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stručnjak objasnio kako je moguće da Kinezi izgrade bolnicu za šest dana

Znam da je ljudima na Zapadu ovako nešto teško za razumjeti, ali vjerujte mi – ovo je moguće napraviti.

U kineskom gradu Wuhanu u ovim trenucima gradi se bolnica u koju će biti premješteni pacijenti koji su zaraženi koronavirusom. I tu ne bi bilo ništa neobično da nije stigla informacija da će ta bolnica biti gotova u roku šest dana.

Na gradilištu deseci bagera rade dan i noć, a kad radovi budu gotovi, unutra će biti oko 1000 kreveta za oboljele.

Sada se postavlja pitanje – kako je moguće završiti bolnicu u roku šest dana? Kineze to uopće ne čudi, oni imaju iskustva sa sličnim projektima, prije 16 godina sličan pothvat su ostvarili u Pekingu tokom epidemije virusa SARS. Međutim, na Zapadu ta vijest još uvijek zvuči nestvarno.

– Kada su u pitanju ovakvi projekti, Kinezu su apsolutni rekorderi – rekao je za BBC Yanzhong Huang, stručnjak za zdravstvo u Vijeću za vanjske poslove i upravo spomenuo bolnicu u Pekingu koja je završena za sedam dana.

– U državi poput Kine opća mobilizacija nije problem. U vrlo kratkom roku u Wuhan su dovedeni najbolji inženjeri u državi. Plus, Kinezima finansije i birokracija nisu problem i vrlo lako ih se zaobiđe.

Međutim, nije sve u mobilizaciji.

– Građevina je stvar u kojoj su Kinezi izvrsni, i neki neboderi su napravljeni u rekordnom roku. Znam da je ljudima na Zapadu ovako nešto teško za razumjeti, ali vjerujte mi – ovo je moguće napraviti.

Opskrba nove bolnice također neće biti problem, jer će država samo preusmjeriti neke zalihe koje su bile namijenjene nekim drugim ustanovama ili jednostavno – uzet će ih iz vlastitih tvornica.

Što se tiče osoblja, u Wuhan je već stiglo oko 150 ljekara i ostalog osoblja iz vojske. Doduše, nije potvrđeno da će raditi u novoj bolnici, ali mediji nagađaju da su upravo oni ti koji će voditi brigu o zaraženima, piše Jutarnji.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,