Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci za govor tijela: Donald Trump i Kim Jong-un su izgledali kao otac i sin

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un izgledali su kao otac i sin tokom samita u Singapuru, procjenjuju stručnjaci za govor tijela.

U prvim trenucima susreta i Trump i Kim nastojali su da ostave utisak da su “glavni”, ali su pokazivali i znakove nervoze.

Stručnjaci kažu da je američki predsjednik u prvih 13 sekundi, koliko je prvi put držao Kimovu ruku, pokazao uobičajenu dominaciju, jer je prvi prišao Kimu i potapšao ga po ramenu.

Ne želeći da ostane u sjenci, Kim je čvrsto prihvatio njegovu ruku i gledao Trampa u oči prije nego što se okrenuo prema novinarima.

“Nije to bilo uobičajeno rukovanje. Ruke su im išle gore-dolje, svako je malo povlačio na svoju stranu. Nisu dopuštali da neko bude dominantan”, objašnjava australski stručnjak za govor tijela Allan Pease.

Pokazivanje autoriteta američkom predsjedniku ide vrlo lako. Kao svjetski vođa, poslovni čovjek i bivša televizijska zvijezda veoma dobro je upućen u to kako da djelotvorno koristi jezik tijela. Njegova visina, takođe, daje mu prednost pred Kimom.

Dok su hodali prema bibloteci, gdje su se prvi put sastali licem u lice. Trump je nastojao da ublaži napetost “čavrljajući” s Kimom i dopustivši mu da hoda malo ispred njega.

Trump je, ipak, zadržao kontrolu tapšući ga po ramenu i vodeći prema biblioteci.

Kim Jong-un je gotovo dvostruko mlađi od Trumpa i uglavnom je gledao u pod i slušao dok je Trump govorio.

Donald Trump je govorio pomirljivo, gotovo pokorno, ali je njegov jasan govor tijela pokazivao – “ja sam ovdje glavni”, navode stučnjaci i zaključuju:

“Da ih ne znate, rekli biste da je ova velika momčina njegov otac, a da je maleni njegov sin. Kim je pomalo izgledao kao dijete u zabavnom parku – nije bio uplašen, već uzbuđen i malo nervozan”.

Trump i Kim sastali su se u Singapuru na historijskom razgovoru radi pronalaženja rješenja za nuklearno pitanje na Korejskom poluostrvu, prenose agencije. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,