Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci upozoravaju: Čeka nas nestašica računara

Preuzmite sliku

Trenutno nema problema s isporukama komponenti i uređaja, ali analitičari upozoravaju na takav potencijalan scenario.

Kinezi su se sve do nedavno držali zero-covid politike, koja je uključivala konstantna zaključavanja i karantin, što više nisu mogli izdržati ni ljudi, niti je koristilo ekonomiji.

Takođe, uticaj mijera osjetio se širom svijeta jer zbog lokdauna dio proizvodnih pogona nije radio neko vrijeme, odnosno nisu radili punim pogonom, što je uzrokovalo nova kašnjenja i odlaganje isporuka poručene robe.

Tako se zbog te situacije očekuje dabi bi Apple do kraja godine mogao da isporuči šest miliona manje iPhone-a, što će uticati na kompanijinu zaradu, a odrazilo se i na cijene akcija. Kako se takve situacije više ne bi događale, Kina je ipak ublažila mere, ali se sada suočavaju s novim problemom.

Očekuje se pad isporuke računara, a ovo su razlozi

Naime, ublažavanje mjera odraziće se na širenje zaraze novog koronavirusa, što bi ponovno moglo da utiče na usporavanje proizvodnje u kineskim fabrikama u kojima se proizvode i sastavljaju dijelovi i uređaji koje koristi čitav svet.

Prema DigiTimesu, koji se poziva na podatke analitičara, u nekim kineskim fabrikama infekcije koronom već utiču na skoro polovinu zaposlenih. Iako je broj zaraženih manji, dio njih ne dolazi na posao zbog straha od zaraze, a situacija bi mogla da se dodatno pogorša nakon kineske nove godine 22. januara, kada mnogi kreću na praznike i putovanja.

Usporavanje rada u fabrikama, odnosno njihovo potencijalno privremeno zatvaranje, ponajviše bi se moglo odraziti na predstojeće modele personalnih računara koji koriste najnovije generacije procesora, naglašavaju na TechSpotu, tako da bi velike tehnološke kompanije mogle imati problema s nestašicom i odložiti predstavljanje ili lansiranje novih proizvoda. Trenutno problema s proizvodnjom i nestašica ipak nema.

Nakon svih problema i nesigurnosti koje su imali sa fabrikama u Kini, sve veći broj kompanija traži alternative na drugim tržištima kako bi smanjili svoju zavisnost od Kine i njihovih fabrika. Taj proces neće biti jednostavan, niti brz, ali neke kompanije su ga već započele u manjem obimu, prenosi B92.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,