Subota, 17. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stručnjaci: Pilot leta MH370 najvjerovatnije namjerno oborio avion

Stručnjaci za rasvjetljavanje avionskih tragedija sve više su uvjereni da je pilot režirao nestanak malezijskog Boeinga 2014. godine, a da su putnici tokom leta ubijeni spuštanjem pritiska u avionu.

John Dawson, advokat koji je zastupao porodice žrtava, otkrio je za “News Corp Australia” da dokazi ukazuju na to da je za nestanak aviona odgovoran jedan od članova posade.

“Pilot koji je upravljao letom `MH370` skrenuo je avion sa puta. Dokazi čvrsto pokazuju da je posada bila upletena. Pritisak u avionu bio je poremećen i ljudi su se gušili. Bilo je to ubistvo sa predumišljajem. Bilo je pomno planirano. Tijela nikada nisu pronađena”, objasnio je Dawson.

Istraživači koji pokušavaju da utvrde razlog nestanka leta “MH370” vjeruju da je za tragediju odgovoran pilot, koji je isplanirao masovno ubistvo 239 putnika i članova posade.

Stručnjaci su se saglasili o uzroku nestanka i pada aviona Malaysia Airlinesa 2014. godine na putu iz Kuala Lumpura u Peking.

Larry Vance, bivši istražilac kanadske vladine agencije za saobraćaj i bezbjednost siguran je da zna šta se dogodilo sa avionom.

“Mislim da se javnost može utješiti činjenicom da su stručnjaci sve više saglasni u vezi sa tim šta se dogodilo u avionu u posljednjim trenucima”, kazao je Vance.

Ekipa stručnjaka još jednom pregleda dokaze kako bi utvrdila da li je pilot Zahare Ahmad namjerno počinio masovno ubistvo.

Još 2016. godine australijske vlasti saopštile su da je “vrlo vjerovatno da je pilot planirao ovaj šokantni događaj”.

Malezijska vlada sklopila je ugovor sa firmom Ocean Infinity”, čija je centrala u Teksasu, koja je počela potragu za avionom 22. januara.

Službenici navode da je 85 posto vjerojavatnoća da će pronaći olupinu na području od 25.000 kilometara kvadratnih, a istraga bi trebala završiti sredinom juna. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,