Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci ogorčeni Trumpovim prijedlogom korištenja dezinficijensa kao lijeka protiv COVID-19

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Donald Trump naišao je na oštre kritike stručnjaka nakon što je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući predložio da se istraži mogu li se oboljeli od koronavirusa liječiti ubrizgavanjem dezinficijensa u organizam ili izlaganjem jakim UV zračenjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz britanske kompanije “Reckitt Banckiser“ upozorili su javnost da se dezinfekcijska sredstva ni u kom slučaju i ni pod kojim okolnostima ne smiju piti, niti ubrizgavati u organizam.

BBC javlja da je jedan od vodećih proizvođača dezinficijenasa apelirao na građane da te proizvode i higijenska sredstva koriste iskljuivo po uputstvima koja su odštampana na pakovanjima.

Na konferenciji u Bijeloj kući prestavljeni su rezultati američkog istraživanja koje je pokazalo da se koronavirus može oslabiti izlaganjem sunčevoj svjetlosti i toplini. Istraživanje je također pokazalo da izbjeljivač može ubiti virus u slini ili respiratornim tekućinama za pet minuta, a izopropilni alkohol još i brže.

Iako je istaknuto da se rezultatima treba pristupiti s oprezom, predsjednik Trump je predložio daljnje istraživanje.

‘Recimo da tijelo izložimo ogromnoj količini ultraljubičastih zraka ili samo veoma jakoj svjetlosti i onda dovedemo to svjetlo u tijelo, kroz kožu ili na drugi način. Zvuči zanimljivo. I onda čujem da ga dezinfekcijsko sredstvo ubije u minuti. Jednoj minuti. Postoji li način da učinimo tako nešto, ubrizgavanjem ili recimo čišćenjem’, upitao se Trump i dodao kako bi bilo zanimljivo to istražiti.

Trump je potom pokazao prstom na svoju glavu i rekao da nije ljekar, ali da je osoba koja ima dobar, kako je kazao “znate već šta”.

Novinari su odmah na konferenciji upozorili da bi takvim izjavama Trump mogao izazvati dodatno širenje dezinformacja u javnosti, a i brojni ljekari i medicinski stručnjaci su opovrgli Trumpove tvrdnje.

Među prvim su se oglasili ljekari Vin Guopta i Kashif Mahmood koji su poručili da je unošenje sredstava za čišćenje u organizam neprihvatljivo i da je to metod kojeg uglavnom koriste ljudi sa suicidalnim namjerama. Poručili su ljudima da ne slušaju Trumpove savjete.

Ekspert iz Ureda za Nauku i tehnologiju pri Ministarstvu za unutrašnju sigurnost SAD-a William Bryan također je saopćio da su Trumpovi prijedlozi neprihvatljivi. (Foto: Shutterstock)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje