Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stopa samoubistava udvostručila se među nezaposlenima u Japanu

Preuzmite sliku

Stopa samoubistava među nezaposlenima u Japanu gotovo se udvostručila prošle godine, dok je ukupni trend također porastao u zemlji od oko 126 miliona ljudi, javlja Anadolija.

Japan se također bori sa starenjem stanovništva, što čini 28,5 posto ukupne populacije.

Vladini podaci objavljeni u petak pokazuju da se povećala i stopa samoubistava među muškarcima, prvi put u posljednjih 13 godina.

Samoubistva među nezaposlenima u 2022. godini gotovo su se udvostručila na 1.038 osoba, dok je među onima koji žive od penzija ili naknada za zapošljavanje poraslo za 705 na 5.347, pokazuju podaci.

Dodaje se da je broj muškaraca koji su počinili samoubistvo prošle godine porastao za 604 na 14.543, što je dovelo do ukupno 21.584 samoubistva u zemlji – povećanje od 577 u odnosu na godinu ranije.

Broj samoubistava padao je otprilike jednu deceniju do 2019. ali od pandemije taj trend je rastao.

“Zabilježen je porast samoubistava među muškaracima od 40-ih do 60-ih godina, kao i penzionera ili onih koji su nezaposleni”, rekao je zvaničnik Ministarstva zdravstva za Kyodo News.

“Možda su imala efekta i samoubistva poznatih ljudi”, kazao je zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Međutim, broj samoubistava žena pao je za 27 na 7.041.

Analiza osoba koje su izvršile samoubistvo pokazuje da je većina njih patila od raznih zdravstvenih i porodičnih problema.

Chiyo Igarashi, stručnjak za prevenciju samoubistava na Tehnološkom univerzitetu u Tokiju, rekao je da su uticaj imali inflacija i pogoršanje ekonomske situacije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,