Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stoltenberg: Plan NATO-a bila je izgradnja afganistanske države

Preuzmite sliku

Generalni sekretar NATO–a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak da je sada glavni fokus vojnog saveza da evakuira ljude te da je kolaps afganistanske vlade bio „iznenadan“.

Stoltenberg je pozvao talibane da organiziraju odlazak sviju koji žele da napuste Afganistan i kazao da je zapadni vojni savez pristao da pošalje dodatne avione u Kabul za evakuaciju. Naglašavajući da je uvijek bio svjestan rizika da bi talibani mogli ponovo preuzeti kontrolu nad Afganistanom, Stoltenberg je kazao da je NATO iznenađen propašću vlade u Kabulu. On je za talibansko preuzimanje vlasti okrivio „neuspjehe afganistanskog rukovodstva“.

“Oni koji se sada nalaze na vlasti imaju odgovornost da osiguraju da međunarodni teroristi ne dobiju utočište u Afganistanu”, izjavio je on novinarima u Bruxellesu.

“Jedan dio afganistanskih snaga sigurnosti hrabro se borio. Oni, međutim, nisu bili u stanju da zaštite zemlju, jer na kraju afganistansko čelništvo nije uspjelo da se suprotstavi talibanima i da ostvari mirno rješenje sukoba koje Afganistanci očajnički žele”,  kazao je.

Istakao je da je plan bio da se izgradi afganistanska država, “ne da ostanemo tamo zauvijek”.

Čelnik NATO-a također je kazao da će svijet posmatrati situaciju i da mora nastaviti da podržava stabilan i miroljubivi Afganistan, dodajući da oni koji su sada osvojili vlast trebaju osigurati da međunarodni teroristi ne pronađu utočište u toj zemlji, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,