Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stanovnik Wuhana: Kao da je kraj svijeta

U Kini je zabilježen prvi smrtni slučaj uzrokovan zarazom korona virusa izvan pokrajine Hubei, u kojoj se prvi put pojavio taj virus.

Kineska provincijska zdravstvena komisija u blizini Pekinga je potvrdila da je pacijent zaražen korona virusom preminuo, što je označilo prvu smrt izvan provincije Hubei, navodi South China Morning Post.

Riječ je o 80-godišnjem muškarcu koji je posjetio rodbinu u gradu Wuhanu, koji je jučer praktično blokiran zbog širenja virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Time je broj smrtnih slučajeva povećan na 18, a najmanje 76 osoba koje su imale kontakt s umrlim 80-godišnjakom, su u karantinu.

Novim tipom korona virusa (2019-nCoV), koji ima sličnosti s teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS), u Kini je zaražena najmanje 647 osoba.

Slučajevi zaraze ranije su evidentirani i u Vijetnamu, Hong Kongu, Makau, SAD-u, Japanu, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Koreji i na Tajlandu.

Jučer su zatvoreni aerodrom i željeznička stanica u gradu Wuhanu, gdje se virus pojavio, a obustavljen je i javni prijevoz.

Državna novinska agencija Xinhua navodi da je turističkim objektima i hotelima Wuhanu rečeno da obustave velike aktivnosti dok knjižnice, muzeji i kazališta otkazuju izložbe i predstave.

Otkazana je i ceremonija davanja novogodišnje molitve u gradskom hramu Guiyuan, koja je prošle godine privukla 700.000 ljudi.

Hashtag “Wuhan je zapečaćen” nalazi se na web lokaciji kineske društvene mreže Weibo.

Jedan je stanovnik rekao da se zbog zabrinutosti za hranu i dezinficijense osjeća kao “kraj svijeta”, dok je drugi rekao da su na “rubu suza” kada su kineski dužnosnici najavili zatvaranje.

WHO ocjenjuje najnovije mjere kao “vrlo jake” i da “ne samo da će kontrolirati izbijanje, već će minimizirati širenje na međunarodnom novou”.

Kineski dužnosnici rekli su da je zemlja sada u “najkritičnijoj fazi” prevencije i kontrole.

“Uglavnom, ne idite u Wuhan. A oni u Wuhanu molim vas ne napuštajte grad”, rekao je potpredsjednik Nacionalne komisije za zdravstvo Li Bin u jednom od prvih javnih izvještaja od početka epidemije, prenosi Xinhua.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,