Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta Rusija i SAD posjeduju: Objavljeni podaci o nuklearnom naoružanju

Preuzmite sliku

Visoki američki dužnosnik u razgovoru za CNN rekao je kako Rusija očajnički traži načine da zaobiđe zapadne sankcije i snabdije svoju vojsku naprednim oružjem.

On navodi da se smanjuju ruske zalihe naprednog oružja u Ukrajini, a da Moskva ne može naći dijelove koji su joj potrebni da bi ih dopunila.

S druge strane, ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je podatke o broju nuklearnih bojevih glava i drugog teškog naoružanja koje u svojim zalihama posjeduju Rusija i Sjedinjene Američke Države.

SAD i Rusija su u septembru 2022. godine razmijenili informacije o strateškom ofanzivnom oružju što uključuje podatke o teškim bombarderima, interkontinentalnim balističkim projektilima kao i o balističkim raketama koje se lansiraju iz podmornice.

Prema objavljenim podacima, Rusija posjeduje 540 razmještenih interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa koje se lansiraju iz podmornica te teških bombardera, a SAD 659 projektila.

Rusija ima više bojevih glava raspoređenih na interkontinentalnim balisitičkim projektilima, koji se lansiraju iz podmornice i nuklearnih bojevih glava koje su raspoređene na avione – njih 1.549 naspram 1.420 koliko posjeduju SAD.

SAD imaju više neraspoređenih lansera interkontinentalnih balističkih projektila. Prema podacima ruskog ministarstva vanjskih poslova, Sjedinjene Američke Države posjeduju 800 takvih lansera, dok Rusija ima 759.

Podsjetimo, novi ugovor START na snazi je od 5. februara 2021. godine, a prema dogovoru dvije zemlje trebao bi trajati do 4. februara 2026. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,