Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta nas to čeka? Južni pol se u zadnjih 30 godina tri put brže zagrijavao od prosjeka

Preuzmite sliku

Na Južnome polu, koji se smatra najhladnijom tačkom na Zemlji s prosječnom temperaturom od -49 Celzijevih stepeni, temperature se povećavaju triput brže od globalnog prosjeka

Naučnici kažu da su glavni uzrok ovakvome porastu temperatura prirodni procesi, no dodaju da su tome izuzetno pridonijele i klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem.

Ranija istraživanja su ukazivala na to da je antarktički plato jedno od rijetkih mjesta na planetu koji se hladio dok se ostatak svijeta zagrijavao uslijed klimatskih promjena, no to više nije tako.

Po rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu Nature Climate Change, prikupljeni podaci o temperaturama upućuju na to da se to područje u zadnja tri desetljeća ili do 2018. zagrijalo triput brže od svjetskog prosjeka.

Godina 2018. bila je najtoplija dosad zabilježena na ovom kontinentu, a u zadnjih 30 godina Južni pol se zagrijavao za 0,6 Celzijevih stepeni po desetljeću, što ga svrstava među mjesta na našem planetu koja se najbrže zagrijavaju.

Rezultati su prikupljani na 20 meteoroloških stanica smještenih po Antarktici, a ukazuju na to da je stopa zagrijavanja Južnog pola bila sedam puta veća od ukupnog prosjeka za čitav kontinent. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje