Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta kada umre engleska kraljica?

Preuzmite sliku

Kada engleska kraljica Elizabeta II umre, na snagu stupa plan “London bridž”, što je kodni naziv, a trajaće devet dana do kraljičine sahrane, navodi engleski list “Guardian”.

Novinar tog lista, Sem Najt, došao je do nekih detalja o planu koji je u razvoju od 1960-ih godina.

Prema informacijama do kojih je Najt došao, mediji su već spremni za smrt kraljice, stoga, “Guardian” već ima napisane priče koje će se objavljivati nakon njene smrti, a Tajms planira 11-dnevni program.

“ITN” i “Sky News” već godinama vježbaju emisije spremne za tu okolnost.

“BBC” planira da na dan smrti aktivira radioprenosni sistem upozorenja koji je korišćen za vrijeme Hladnog rata, a iznenađujući podatak do koga je “Guardian” došao je da većina novinara nikada nije čula za taj sistem.

Britanske radiostanice opremljene su plavim OBIT svetlima kojim će se signalizirati kraljičina smrt, nakon čega će sve radiostanice prekinuti emitovanje muzike i svoj program prilagoditi tragediji.

Na dan sahrane u Velikoj Britaniji sve će biti tiho. U 9 sati ujutru, Big Ben će zazvoniti jednom, dok će ostatak dana biti tih.

Kada sanduk bude spušten, u 11 časova, planirano je da se širom Ujedinjenog Kraljevstva održi minut ćutanja, najave na željezničkim stanicama ugase, a autobusi povuku na stranu puta. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje