Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šta će biti s 10 milijardi dolara vrijednom imovinom Afganistanske centralne banke

Preuzmite sliku

Talibani su zauzeli Afganistan iznenađujućom brzinom, ali vjerovatno neće tako brzo dobiti pristup glavnini imovine Afganistanske centralne banke u vrijednosti od 10 milijardi američkih dolara.

Afganistanska centralna banka u svojim trezorima čuva devize, zlato i drugu imovinu, ali većinu imovine čuva izvan zemlje, pa je ona vjerojatno većinom izvan dosega pobunjenika, kazali su afganistanski dužnosnici, uključujući vršitelja dužnosti guvernera banke Ažmala Ahmadija, koji je pobjegao iz Kabula.

S obzirom na to da su talibani i dalje na međunarodnim popisima sankcioniranih, on očekuje da će ta imovina biti zamrznuta i izvan njihova dosega.

“Možemo reći da je talibanima dostupno možda 0,1 do 0,2 posto ukupnih međunarodnih rezervi Afganistana. Ne puno”, objavio je na Twitteru.

Po zadnjem finansijskom izvještaju Afganistanske centralne banke, banka ima ukupnu imovinu od oko 10 milijardi američkih dolara, uključujući 1,3 milijardi dolara u zlatnim rezervama i 362 miliona dolara deviznih rezervi, na osnovi tečaja od 21. juna. Ahmadij je prošle sedmice procijenio da banka posjeduje oko 9 milijardi dolara. Banka ima i investicije u vrijednosti od 6,1 milijardi dolara, većinom u američkim trezorskim zapisima i obveznicama.

Dužnosnik američke administracije rekao je da imovina Afganistanske centralne banke koja se nalazi u SAD-u neće biti dostupna talibanima.

U trezorima Afganistanske centralne banke nalazi se i Baktrijsko blago, zlatni nakit, kovanice i ukrasi stari 2000 godina, po UNESCO-u.

MMF je u junu procijenio da Afganistanska centralna banka ima međunarodne rezerve u vrijednosti od 9,5 milijardi američkih dolara, što je dovoljno da bi zemlja mogla uvoziti više od 15 mjeseci, dok se tri mjeseca smatra minimumom. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje