Ponedjeljak, 11. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Srceparajući prizori: Hiljade pasa se još uvijek koriste za laboratorijske eksperimente

Preuzmite sliku

Bigl je dugo bio omiljeni pas Britanaca, ali zbog njegovih simpatičnih atributa je jedna od rasa koje se koriste za laboratorijske eksperimente.

Hiljade štenadi se još uvijek uzgajaju u fabričkim farmama radi testiranja svake godine, uglavnom radi mjerenja efekata raznih toksina, od pesticida do farmaceutskih proizvoda. U februaru ove godine otkriveno je da su štenci bigla – nazvani ‘Coke Hounds’ – čak bili ubrizgani kokainom na američkim testovima, piše Daily Star. 

Ali zašto je beagle omiljena pasmina za laboratorijske eksperimente u Velikoj Britaniji i SAD-u? Oni koji se zalažu za okončanje okrutnosti kažu da je to nažalost zbog poslušne rase, prirode ljubavi i nepokolebljivog povjerenja ljudi. Karakteristike koje čine beagle divnim kućnim ljubimcima iste su koje ih čine idealnim za laboratorijske eksperimente. Čini se da je to teška cijena za tako dobrog psa, prenosi Tuzlanski.ba.

Menadžer za naučnu politiku u People for Ethical Treatment of Animals, dr Julia Baines rekla je za Daily Star da se jednostavno koriste kao “epruvete za jednokratnu upotrebu sa šapama“.

“Status pasa kao čovjekovog najboljeg prijatelja ne štiti ih od eksperimentiranja jer su poslušni, puni ljubavi, mali i laki za rukovanje”, rekla je.

 • Ona je rekla da upravo te precizne karakteristike “olakšavaju ljudima da gurnu droge, pesticide i druge otrovne supstance u grlo“. Marshall BioResources je globalni dobavljač životinja za testiranje i ima farme za uzgoj u Cambridgeshireu i East Yorkshireu. Nekoliko životinja se reklamira na sajtu, uključujući “Maršal Bigl definisan profilom antitijela/bez specifičnih patogena (APD/SPF). Navodi se da su oni “najčistiji dostupni biglovi, što ih čini najboljim psećim modelom za razvoj novih veterinarskih lijekova i vakcina za kućne ljubimce”.

  U 2020. godini obavljeno je 4.270 zahvata na 2.738 biglova.

  “Vladine brojke pokazuju da su hiljade ovih aktivnih, razigranih i radoznalih pojedinaca podvrgnute arhaičnim eksperimentima u kojima se tretiraju kao jednokratne epruvete sa šapama i lišene svake mogućnosti da zadovolje svoje psihičke i fizičke potrebe”, rekao je dr. Baines .

  U Americi, tajna istraga koju je provelo Humano društvo Sjedinjenih Država otkrila je užasnu torturu kojoj su neki biglovi rutinski podvrgnuti. Snimci iz laboratorije za testiranje Inotiv Inc. u Mount Vernonu u Indijani pokazuju da su medicinski istraživači obuzdavali životinje i nasilno ih hranili lijekovima. Uznemirujući video prikazuje radnike kako štenetu stavljaju cijev za hranjenje u usta i daju ga drogom prije nego što ga puste nazad u odgajivačnicu gdje se srušilo. U izjavi iz izvještaja o istrazi stoji:

  Istražitelj je svjedočio kako su psi i dalje dobivali doze supstanci čak i kada su povraćali, tresli se i imali visoku temperaturu i otežano disanje.

  U februaru ove godine objavljeno je da su štenci bigla ubrizgani kokainom na američkim testovima. Šestomjesečni štenci bigla bili su opremljeni jaknama koje su im ubrizgavale drogu, zajedno s eksperimentalnim lijekom kojim su hranjeni. Psi su mjesecima “dozirani kokainom opet i opet i opet“, navodi se u zapisu o eksperimentu iz projekta White Coast Waste.

 • U dokumentima se navodi da su štenci potom ili vraćeni u životinjsku koloniju iz koje je NIH kupio pse, “za buduću upotrebu” ili “eutanazirani”. NIH i NIDA su pojasnili da su testovi u toksikološkim studijama bili “u pretkliničkom modelu za testiranje sigurnosti novog lijeka za liječenje poremećaja upotrebe kokaina prije nego što se prebace u studiju na ljudima”.

  Mnoge poznate ličnosti podržavaju okončanje testiranja na biglovima, uključujući komičara Rickyja Gervaisa i pjevača Willa Younga koji se vezao lisicama za kapije uzgajališta Marshall BioResources u Cambridgeshireu u novembru prošle godine. Pridružio se demonstrantima poznatim kao Camp Beagle, tražeći puštanje štenaca koji se uzgajaju za testiranje.

  Daily Star je kontaktirao Marshall BioResources i čeka odgovor. U saopštenju na web stranici navodi se da je kompanija posvećena održavanju visokih standarda dobrobiti životinja.

  “Izuzetno poštujemo i cijenimo ulogu koju naše životinje nastavljaju igrati u razvoju otkrića za spašavanje života, lijekova i tretmana za ljude i životinje. Stoga vjerujemo da naše životinje zaslužuju najbolji mogući tretman i njegu koju možemo pružiti.” (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,