Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Snažan potres magnitude 6,7 pogodio Filipine

Preuzmite sliku

Zemljotres magnitude 6,7 pogodio je glavno ostrvo Filipina u 4:48 ujutro na dubini od 112 kilometara, izvijestila je Američka geološka služba. Zbog dubine na kojoj se desio lokalne vlasti saopćile su da ne očekuju cunami i veću štetu.

Nekoliko minuta kasnije uslijedio je zemljotres magnitude 5,8 u istoj regiji koji je također bio dubok.

“Bio je vrlo jak, uznemireni smo”, rekao je policijski major Ronnie Aurellano u općini Calatagan, provincije Batangas, koja se nalazi južno od Manile i blizu epicentra zemljotresa.

“I ovdje pada vrlo jaka kiša, ali naši ljudi su navikli na zemljotrese. Svjesni su kako se moraju držati i ponašati kad nastupi zemljotres”, kazao je Aurellano.

“Provjeravamo nizinska područja u slučaju da dođe do cunamija,” dodao je.

Filipinska seizmološka agencija izjavila je da ne očekuje štetu, a prema američkom sistemu upozorenja na cunami, nije bilo upozorenja ili prijetnje zbog cunamija.

“Nije toliko jak u odnosu na prethodne zemljotrese ovdje – nije nam prijavljena šteta”, rekao je policijski službenik Bernie Faderogao u obližnjem Mabiniju.

Naša su klizna vrata bila samo malo protresena, ali nisu se slomila – dodao je.

Arhipelag redovno potresaju zemljotresi zbog njegovog položaja u Pacifiku, zbog čega je i samo stanovništvo naviknuto i pripremljeno na ovakve pojave.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,