Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Smanjenje životnog vijeka u SAD-u povezano s krizom ovisnosti o opijatima

Preuzmite sliku

Životni vijek u SAD-u opao je prošle godine, drugu godinu zaredom u više od pola stoljeća, što je navodno potaknuto sve težom krizom s opijatima.

Životni vijek je 2016. godine opao za 0,1 godinu na 78,6 godina, saopćeno je iz Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku, izvještava BBC.

To je prvi uzastopni pad od 1962. i 1963. godine. Posljednji dvogodišnji pad prije toga dogodio se 1920-tih godina.

Prethodni pad ukupnog očekivanog životnog vijeka u SAD-u dogodio se 1993. godine, na vrhuncu epidemije AIDS-a.

Godine pretjeranog propisivanja opijatskih lijekova protiv bolova u SAD-u dovele su do ovisničke krize na nivou cijele države, te se neki od pacijenata okreću heroinu i drugim uličnim drogama kada im doktori prestanu izdavati recepte.

– Ključni faktor u svemu ovome jeste povećanje smrtnih slučajeva od predoziranja narkoticima – rekao je Robert Anderson, direktor odjela za statistiku smrtnosti u Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku, dodajući da je ovaj dvogodišnji pad “šokantan”.

U 2016. godini 63.600 ljudi je umrlo od predoziranja narkoticima, saopćeno je iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), što je porast od 21 posto u odnosu na prethodnu godinu, a trostruko povećanje u odnosu na 1999. godinu.

Ukoliko pad životnog vijeka bude zabilježen u 2017. godini, to će biti prvi trogodišnji pad nakon katastrofalne epidemije španske gripe prije 100 godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,