Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Smaknuće 19 učenika nije najsmrtonosniji masakr: Bilo je i drugih monstruma, a svima je zajednička jedna stvar

Preuzmite sliku

Stravičan zločin koji je jučer počinio Salvador Ramos peti je po redu najsmrtonosniji pokolj koji se ikada dogodio u historiji Amerike. 

Podsjetimo, masovni je ubica živio u Uvaldeu, gradiću oko 130 kilometara udaljenom od San Antonija, gdje je pohađao i srednju školu.

U aprilu je dao otkaz u lokalnom Wendy'su, američkom lancu restorana brze hrane, gdje je radio godinu dana. Prije nego što je ušetao u osnovnu školu i upucao 19 učenika i dvoje učitelja, streljao je svoju baku te se terencem dovezao do škole.

Nažalost, ovaj krvavi zločin nije prvi takav zločin u američkim školama. Upravitelj policije u Uvaldeu izvijestio je da se radi o najkrvavijem zločinu u historiji teksaških škola u posljednjih 56 godina. Statistika je zabilježila tek četiri zločina koja su po broju žrtava gora od Ramosova.

Nikolas Cruz ubio je 17 ljudi, a isto toliko ranio

Bivši učenik Stoneman Douglas srednje škole, 19-godišnji Nikolas Cruz, 14. februara 2018. na studente i učenike pucao je iz automatskog oružja nakon što je aktivirao protupožarni alarm.

U krvavom zločinu u mjestu Parkland na Floridi poginul je 17 ljudi, a još toliko je bilo ranjeno. Mirno je napustio školu pretvarajući se da je jedan od učenika. Uhapšen je na putu do kuće, a na sudu je priznao krivicu.

Charles Whitman ubio je 18, a ranio 31 osobu

Slučaj Charlesa Whitmana sve do jučer bio je najgori slučaj masovnog ubistva u historiji Teksasa. Godine 1966. Charles Whitman, tada 25-godišnji student strojarstva i bivši marinac, popeo se na toranj na sveučilištu Teksas te prvo unutar njega ubio troje ljudi. 

Zatim se uspeo na vrh te s njega upucao 12, a ranio 31 osobu. Nakon 96 minuta stigla je policija koja ga je naposljetku i ubila. Prije masovnog ubistva, u svom je domu ubio svoju suprugu i majku.

Adam Lanza ubio je 27 ljudi, te ranio dvoje

Godine 2012. u mjestu Newtown, 20-godišnji Adam Lanza ubio je 27 ljudi pa zatim i sebe u Osnovnoj školi Sandy Hook. Prije masovnog ubistva, ubio je vlastitu majku u kući, uzeo njeno oružje te se uputio prema svojoj osnovnoj školi. Ubio je 20 učenika prvog razreda, četvero učitelja, ravnatelja i profesora. Kada je policija stigla u školu, počinio je samoubistvo.

Seung-Hoi Cho ubio je 33 osobe, a ranio 17 osoba

Seung-Hoi Cho, 23-godišnji student je 2007. godine ubio 32 studenta i članove fakulteta u dva odvojena napada na kampusu u Virginia Techu, nakon čega se ubio. Prvo je u jednoj sobi ubio jednog studenta, pa zatim drugog koji je došao pomoći. Dva sata kasnije, ispred fakulteta napravio je barikadu i pucao po učionicama. (Danas.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,