Četvrtak, 22. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Skoro 700 sveštenika optuženo za seksualno zlostavljanje

Blizu 700 sveštenika u američkoj državi Illionis optuženo je za seksualno zlostavljanje djece, što je mnogo veći broj nego što je Katolička crkva ranije objelodanila, saopštilo je tužilaštvo.

Tužilac iz Ilionisa Liza Madigan rekla je da je sama Crkva priznala da je 185 sveštenika optuženo za seksualno zlostavljanje, što je znatno manje od broja koji je njena kancelarija razotkrila.

Prema preliminarnim rezultatima istrage, koja je počela u avgustu, utvrđeno je da je još oko 500 sveštenika seksualno zlostavljalo djecu u šest dijeceza Srednjeg zapada, što je ukupno 685 optuženih.

Tužilaštvo je kritikovalo način na koji je Crkva tretirala slučajeve zlostavljanja, rekavši da nije bilo odgovarajuće istrage, a u mnogim slučajevima policija i službe za dječiju zaštitu nisu obaviještene.

– Preliminarne faze istrage utvrdile su da Katolička crkva ne može biti sama sebi policija, rekla je ona.

Ona je dodala da Crkva nije pružila kompletnu i preciznu dokumentaciju svih slučajeva seksualnog zlostavljanja i nepropisnog ponašanja sveštenika u Ilionisu.

Istraga u Ilionisu inicirana je izvještajem velike porote iz avgusta koja je otkrila prijave više od 300 sveštenika napasnika i identifikovala više od 1.000 žrtava seksualnog zlostavljanja djece, što je Crkva decenijama prikrivala u američkoj državi Pensilvanija. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,