Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Skandalozno ponašanje suca prema žrtvi silovanja: Zašto jednostavno niste skupili noge?

Preuzmite sliku

Kanadski sudac koji je pitao žrtvu silovanja ‘zašto jednostavno nije skupila noge’ dao je ostavku, piše The Independent.

Sudac Robin Camp preko svog je advokata poručio da će odstupiti sa svog radnog mjesta, nakon što je istraga koja je trajala 15 mjeseci utvrdila da je sudac kriv za prebacivanje krivnje na žrtvu tokom suđenja za silovanje, prenosi Danas.hr.
Pogrešno se obraćao žrtvi, nazvao je ‘optuženom’

Camp se također često pogrešno obraćao ženi koja je bila žrtva silovanja, nazvavši ju ‘optužena’, a osim toga ju je pitao zašto nije ‘samo skupila noge’ kako bi izbjegla silovanje.

‘Od sudaca se očekuje da pokažu znanje o društvenim pitanjima, da budu osvješteni, tolerantni i ponizni te da imaju poštovanja prema drugima. Te su kvalitete javnosti važne. Vijeće je odlučilo da je ponašanje ovog suca bilo destruktivno i nepristrano te da je bio onesposobljen vršiti sudačku dužnost’, stoji u izvješću vijeća koja je odlučivalo o ovom slučaju.

Sudilo se Alexanderu Wagneru optuženom za silovanje žene u Calgaryju. Sve se dogodilo 2011. godine, dok je žena sjedila u kupaonici na umivaoniku, a suđenje je bilo 2014. godine. U transkriptu sa suđenja objavljenom prošle godine, dugom više od hiljadu stranica, sudac Camp je pitao žrtvu zašto jednostavno nije postavila svoje noge na umivaoniku na način da muškarac ne može penetrirati u nju.

Nakon što je žena odgovorila da je bila pijana, sudac ju je ponovno šokirao pitanjem.

‘Kad su vam uske traperice držale gležnjeve spojenima, zašto niste mogli skupiti i vaša koljena?’ Sudac joj je također rekao da ‘bol i seks ponekad idu zajedno’.

Žrtvi se obraćao bez poštovanja

Istraga je otkrila da se sudac žrtvi, koja je u vrijeme silovanja bila vrlo mlada, a uz to i bez doma, obraćao na ponižavajuć način, bez imalo poštovanja.

Četiri od 23 člana vijeća smatrali su da bi sudac Camp trebao biti samo privremeno suspendiran.

Njegov je odvjetnik rekao da ostavka nije nužna kako bi javnost bila zadovoljna u ovom slučaju.

‘Njegovo je ponašanje posljedica neznanja, a ne zlonamjernosti. Puno je radio na popunjavanju rupa u svom znanju’, rekao je njegov odvjetnik Frank Addario.

Wagner, optužen za silovanje, nije proglašen krivim niti na suđenju 2014. godine, niti na ponovnom suđenju koje se dogodilo 2016.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,