Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverna Koreja održala vojnu paradu u cik zore

Preuzmite sliku

Sedmicama su komercijalni sateliti slali snimke hiljada vojnika sjevernokorejske vojske koji vježbaju marširanje.

Sjeverna Koreja održala je vojnu paradu u subotu rano ujutro obilježavajući 75. godišnjicu utemeljenja svoje Radničke stranke, objavila je južnokorejska vojska.

Uobičajeno obilježavana nizom koncerata i festivala, godišnjica se pomno prati u regiji jer je to prilika da vođa Kim Jong Un uputi poruke namijenjene domaćoj i inozemnoj javnosti.

Analitičari su rekli da je Pjongjang na vojnoj paradi možda predstavio novo strateško oružje, no državni mediji nisu objavili nikakve snimke niti izvještaje, prenosi Hina.

Združeni štab južnokorejske vojske objavio je da je uočio znakove parade u glavnom gradu Pyongyangu, ali bez pojedinosti.

“Postoje znakovi da je Sjeverna Koreja održala vojnu paradu jutros na Trgu Kim Il Sunga u čemu je učestvovao velik broj vojnika s vojnom opremom”, navodi se u izjavi. “Južna Koreja i američke obavještajne vlasti pomno prate razvoj događaja, a postoji mogućnost da je to bio centralni događaj”.

Prvi put je vojna parada održana u ranu zoru i vjerovatno ju je pratio i sam Kim, kazao je vojni izvor.

Južnokorejski dužnosnici smatraju da je Kim iskoristio paradu kako bi pokazao moć uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru, jer su razgovori o denuklearizaciji započeti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zapeli u slijepoj ulici.

Sedmicama su komercijalni sateliti slali snimke hiljada vojnika sjevernokorejske vojske koji vježbaju marširanje, a južnokorejski dužnosnici kazali su da bi Sjever mogao iskoristiti paradu da pokaže nove interkontinentalne balističke projektile (ICBM) ili nove balističke projektile lansirane s podmornica.

Strani diplomati u Pyongyangu često su dobivali pozivnice da prisustvuju takvih manifestacijama, no ruska ambasada objavila je na društvenoj mreži da je diplomatska misija primila uputstvo da se “koliko je god moguće suzdrži” od putovanja u grad.

Jednako tako, nijedan strani novinar nije primio pozivnicu za događaj. Brojne su ambasade zatvorene zbog sanitarnih ograničenja i broj stranih promatrača u zemlji jako je ograničen.

Parada na TV-u posljednji put prije tri godine

Izolirana komunistička Sjeverna Koreja provodi stroge mjere kako bi spriječila pandemiju korona virusa te je od januara zatvorila svoje granice. Službeno nije potvrdila nijednu infekciju unutar zemlje, no u taj podatak sumnjaju i južnokorejske i američke službe.

Državni mediji prenose da su mjere ograničenja razlog kašnjenja nekih važnih ekonomskih i građevinskih projekata.

Međunarodna zajednica nametnula je Sjevernoj Koreji niz drakonskih sankcija zbog njenog nuklearnog programa i razvoja balističkih projektila.

“No to je ipak impresivno veliko okupljanje tokom globalne pandemije što govori da su sjevernokorejske vlasti više zabrinute za političku povijest i nacionalni moral nego za to kako spriječiti širenje COVIDA”, zaključuje Leif-Eric Easley, predvač na Univerzitetu Ewha Womans u Seoulu.

Zadnji put je Sjeverna Koreja prenosila vojnu paradu uživo na televiziji 2017., kada je pokazala brojne projektile ICBM u vrijeme visoke napetosti sa Sjedinjenim Državama.

Projektili ICBM bili su ponovo prikazani na paradi u februaru 2018., no ni tada strani novinari nisu primili pozivnice. Ubrzo nakon toga Kim je počeo susrete s međunarodnim vođama kao što je američki predsjednik Donald Trump te veliki projektili više nisu bili prikazivani javnosti. (Agencije | AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,