Četvrtak, 6. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja nazvala Trumpa ‘nepromišljenim i podmuklim starcem’

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je ponovo vrijeđala američkog predsjednika Donalda Trumpa, nazivajući ga „nepromišljenim i podmuklim starcem“, nakon što je on objavio u tweetu da sjevernokorejski vođa Kim Jong Un želi da odustane od posebnih veza između dvojice čelnika i da utiče na američke predsjedničke izbore nastavkom neprijateljskih činova.

Visoki sjevernokorejski zvaničnik, bivši nuklearni pregovarač Kim Yong Chol, izjavio je da njegova zemlja neće popustiti pod američkim pritiskom jer nema šta izgubiti, i optužio je Trumpovu administraciju da pokušava kupiti vrijeme uoči roka do kraja godine koji je postavio Kim Washingtonu za spašavanje nuklearnih pregovora.

Pregovori su ušli u krizu nakon što je februarski samit između Trumpa i Kim Jong Una u Vijetnamu završen propašću kada je američka strana odbila sjevernokorejski zahtjev za značajnim ublažavanjem sankcija u zamjenu za djelimičnu predaju njenih nuklearnih kapaciteta.

Kim je kazao da će Sjeverna Koreja tražiti „novi put“ ukoliko SAD održe sankcije i pritisak, i dao je rok Trumpovoj administraciji da ponudi obostrano prihvatljive odredbe sporazuma

Kim Yong Chol izjavio je kako Trumpovi tweetovi očigledno pokazuju da je on “iziritirani starac koga je izdalo strpljenje“.

– On (Trump) je tako nepromišljeni i podmukli starac i mi ne možemo da ga nazovemo drugačije nego senilnim – izjavio je Kim Yong Chol, prenosi Associated Press.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,