Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverna Koreja lansirala novu balističku raketu u Japansko more

Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja lansirala je u utorak rano balističku raketu srednjeg dometa, saopštili su zvaničnici Južne Koreje navodeći da je raketa pala u Japansko more.

“Sjeverna Koreja je oko 9.40 sati po lokalnom vremenu iz provincije Pyongan lansisala neidentifikovanu balističku raketu u Japansko more. Projektil je letio 930 kilometara”, saopštile su vlasti u Seulu.

Ovo je šesto raketno testiranje Sjeverne Koreje otkako je Moon Jae-in stupio na dužnost predsjednika Južne Koreje u maju, a izvršeno je nekoliko dana nakon njegove posjete SAD-u i sastanka sa američkim kolegom Donaldom Trumpom koji je bio posvećen prijetnji iz Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejsk državni mediji saoštili su u utorak da bi se mir na poluostrvu prije mogao postići povlačenjem američkih trupa i oružja nego “pokornošću” Južne Koreje SAD-u.

Današnje raketno testiranje jedna u nizu zabranjenih aktivnosti Sjeverne Koreje prema ranijim rezolucijama Vijećac sigurnosti UN kojima je zabranjen nuklearni i balistički program te zemlje.  (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje