Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverna Koreja lansirala dvije nove balističke rakete

Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila dvije nove balističke rakete srednjeg dometa tipa “Musudan”. Prvo lansiranje nije bilo uspješno pošto su rakete vjerovatno eksplodirale u vazduhu, dok je druga raketa, lansirana nekoliko sati kasnije, prešla razdaljinu od samo oko 400 kilometara, saopštili su južnokorejski zvaničnici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Južne Koreje odmah je osudilo aktivnosti Sjeverne Koreje navodeći da Pyongyang “jasno krši rezoluciju Ujedinjenih nacija koja zabranjuje bilo kakve aktivnosti koje uključuju raketne tehnologije”.

Južnokorejski zvaničnici tvrde da zvanični Seula i SAD-a vrše “duboku analizu” drugog lansiranja, za koje ne mogu tvrditi da li je bilo uspješno.

“Opsesija Sjeverne Koreje za Musudan raketom proizilazi iz njene želje da pokaže koliko je raketni program sposoban da pogodi SAD”, rekao je jedan od vojnih zvaničnika u Seulu, prenose južnokorejski mediji.

Sjeverna Koreja nije pokazala da se obazire na globalna upozorenja, nakon što su im u martu pooštrene sankcije kao odgovor na četvrtu nuklearnu probu obavljenu u januaru ove godine.

Pored toga što su nastavili sa balističkim raketnim vježbama, na sjeveru su napravili repliku predsjedničkog ureda u Seulu za artiljerijsku vježbu, tvrde južnokorejski vojni zvaničnici.

Pyongyang sebe vidi kao žrtvu agresije Sjedinjenih Američkih Država. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje ranije je za državnu agenciju izjavio da “Washington sankcije vidi kao glavno sredstvo za vođenje spoljne politike”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje